Членове на СИК масово напускат заради ниското заплащане и многото работа

275 лева беше възнаграждението за изборите 2 в 1

Новини
18:50 - 16 Юни 2024
4024
Членове на СИК масово напускат заради ниското заплащане и многото работа

След като през последните години прогресивно се увеличава броят на тези, които не гласуват, на последните избори в Благоевградска област се забеляза и нова тенденция – масово напускане на членове на секционни избирателни комисии и то в последния момент. На какво се дължи големия брой смени, въпреки увеличеното заплащане в СИК и има ли опасност на следващи избори да се стигне до трудности в окомплектоването на секционни избирателни комисии провериха колегите от Благоевград, разказва репортаж на БНТ.

Като рекорд и прецедент в историята на РИК-Благоевград. Така дългогодишният председател на районната избирателна комисия Мартин Бусаров определя смяната на над 500 членове в общо 567-те СИК-а в областта само за два дни. Обяснението, според него, е в многото работа и ниското заплащане:

"Обидени бяха от малкото възнаграждение - от 275 лева за избори 2 в 1 с 4 пъти повече части в протоколите за попълване. И те ми споделяха, че са обидени от това възнаграждение, очакваха да бъде или двойно, или поне път и половина увеличено."

Според Валери Николов, който от около 3 години редовно е част от секционна избирателна комисия, причината за смяната е друга:

"Не съм сигурен, че хората се отказват, по-скоро да речем в едната партия си имат никакви вътрешни боричкания и в последния момент са сменили, просто е дошло ново ръководство и са сменили изцяло СИК-овете. Ако не са им вярвали, са решили да ги сменят с доверени хора."

Според хората, ангажирани с провеждането на изборите по места, ако не се промени финансирането и начина на подбор на членове и ръководен състав на СИК, скоро може да се стигне и до нов прецедент.

Мартин Бусаров, председател на РИК-Благоевград казва, че "ако не се вземат адекватни мерки за възнаграждения и някакво минимално изискване, някакъв тест, някаква проверка преди да влязат тези хора в секциите, ще имаме случаи, в които няма да можем да си попълним местата в СИК и няма да има всъщност кой да обслужва избирателните секции."

Според Валери Николов "трябва да има някакъв ценз или да се държи някакъв изпит преди да се назначават особено тези тримата, които са председател, зам.-председател и секретар."

За да не се стига до нов отлив на желаещи да участват в провеждането на изборите, председателят на РИК-Благоевград предлага час по-скоро да се промени начина на отчитане на гласовете и хартиените протоколи да изчезнат.