Човек на Пламен Галев става кмет на Дупница?

Първан Дангов обявява мутрата за личност на годината през 2004 г.

Политика
17:30 - 30 Октомври 2023
22279
Човек на Пламен Галев става кмет на Дупница?

Ще стане ли градът на барикадите отново градът на братя Галеви? Този въпрос си задават дупничани, които са изненадани от кметския вот. При обработени 74,14% от бюлетините към 6 часа тази сутрин, кандидатът на БСП Първан Дангов води в Дупница с 35,33%.  За него са гласували 4 438 от гласоподавателите. След него с 23,71% е кандидатът на ГЕРБ инж. Методи Чимев с 2978 гласа.

Г-н Дангов реализира „много" проекти по време на своето управление. Той построи старчески дом, открит от него и г-жа Масларова. За въпросния старчески дом държавата отпуска около 3 млн. лева. Той обаче се изгражда до груб строеж и тук всичко спира. Парите са усвоени, а старчески дом няма и до днес. Има груб строеж с дограма и стени.

Ветеринарният лекар построи и морга за 1 млн. лева, която я няма и до днес. Парите също ги няма. Милионът е усвоен неизвестно за какво и неизвестно къде е потънал.

Първан Дангов е бил кмет на Дупница в периода 2003 – 2007 година. През 2003 година Дангов става кмет, изпреварвайки предишния кмет на Дупница от периода 1999 – 2003 г. арх. Асен Пилев. Арх. Асен Пилев реализира един безспорно успешен мандат и всички в града очакват, че ще получи втори мандат.

В навечерието на изборите обаче Дангов получава решителната подкрепа на Пламен Галев и дружината му, които по това време са незаобиколим фактор в Дупница. Благодарение на тяхната мощна подкрепа, придружена от заплахи и рекет на втория тур Дангов обръща резултата и за всеобща изненада е избран за кмет.

В началото Дангов е лоялен към братя Галеви и им раздава обществени поръчки, а малко по-късно стига до там, че обявява Пламен Галев за личност на годината за 2004 г. и му връчва наградата пред публика.

В следващите месеци обаче отношенията между Дангов и Галев изстиват. Дангов решава да се еманципира и се обгражда със свой собствен обръч от фирми, като структурите на Пламен Галев все повече отпадат от играта. Реакцията е бърза и неумолима. Пламен Галев и обкръжението му обявяват Дангов за враг и си поставят за цел отстраняването му.

Дангов прави отчаян опит да се съхрани, като организира демонстрации под мотото „Не на страха“. По време на едно такова шествие в града е поканен тогавашния вътрешен министър Румен Петков, като Дангов вярва, че той ще го подкрепи във вече откритата война срещу Галеви. Това обаче не се случва. Дангов с изумление чува от съпартиеца си Петков неговото изказване пред медиите, че според него в Дупница няма нищо нередно, а Пламен Галев си е един почтен бизнесмен.

Не е ясно днес какви са отношенията на Дангов и Пламен Галев и дали мутрата, издирвана от "Интерпол" не иска да се върне на бял кон в Дупница, под покровителството на БСП кандидата за кмет на града.