Човекът със „златна кръв” спаси 2 млн. бебета

Личности
22:11 - 05 Октомври 2020 (обновена)
20323
Човекът със „златна кръв” спаси 2 млн. бебета

На челната снимка виждате австралиеца Джеймс Харисън с внучката си. Той е на 82 години. Известен е още като „Човекът със златна кръв“.

Историята му е повече от интересна - на 14-годишна възраст Джеймс претърпява сложна операция на гръдния кош и спешно се нуждае от около 13 литра дарена кръв. След операцията той е в болница три месеца.

Осъзнавайки, че дарената кръв му е спасила живота, австралиецът си обещава да започне да дарява кръв веднага, след като навърши 18 години.

Харисън започва да дарява кръв през 1954 г. Скоро е открито, че кръвта му съдържа необичайно силни и устойчиви антитела към Rh D антигена. Кръвта на Харисън е толкова уникална, че животът му е застрахован за един милион долара.

Въз основа на кръвната му плазма е създаден серум, който, когато се приложил на Rh-отрицателна жена, бременна с Rh-положително дете, предотвратил развитието на антитела в кръвта на плода и по този начин спасили живота на новородените. Това е популярният Анти-Д-гамаглобулин, който спасява при навременно приложение и живота на всички следващи ембриони, които тази резус-негативна жена би износила.

Харисън дарява плазмата си средно на всеки три седмици в продължение на 57 години. През май 2011 г. той го прави за хиляден път, което е световен рекорд. До 2015 г. всички антирезусни лекарства в Австралия се произвеждат от плазмата на Харисън. През май 2018 г. Харисън дарява кръв за последен път.

Плазмата на Харисън помага да се спаси животът на повече от два милиона новородени, включително на собствената му внучка.