Човещинка от МВФ: Нека хората да понесат тежестта от по-високите цени

Това щяло да стимулира енергоспестяването, твърди ръководената от Кристалина Георгиева организация

Новини
17:56 - 05 Август 2022
4684
Човещинка от МВФ: Нека хората да понесат тежестта от по-високите цени

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди европейските правителства относно намесата им с широка финансова подкрепа във все по-усложняващата се енергийна криза в региона, съобщи Си Ен Би Си.

Според вашингтонската институция вместо това потребителите би трябвало да понесат тежестта на по-високите цени, за да се стимулира спестяването на енергия и да се подпомогне преходът към "зелена" енергия, допълва БТА.

МВФ подчертава в своя блог, че правителствата трябва да се стремят да защитят най-уязвимите домакинства с целева помощ,

но отбелязва, че сегашните политики, целящи да предпазят всички потребители от покачващите се цени, ще нанесат удар на европейските икономики (много от които вече са на ръба на рецесия) и ще попречат на енергийния преход.

"Правителствата не могат да предотвратят загубата на реален национален доход предвид шоковите условия в търговията. Те трябва да позволят цялото увеличение на цените на горивата да се прехвърли на крайните потребители, за да насърчат енергоспестяването и отказа от изкопаеми горива", пише европейското подразделение на МВФ.

Според Фонда сегашната помощна политика на повечето европейски правителства е краткосрочна мярка и ще им струва около 1,5 на сто от брутния вътрешен продукт

(БВП) тази година, като освен това ще продължи да надува търсенето, а оттам - и цените.

Пълното компенсиране на увеличението на разходите за живот за най-бедните 20 на сто от домакинствата ще струва на правителствата сравнително по-малко - средно 0,4 на сто от БВП за цялата 2022 година, според МВФ.

Ако се направи същото за най-бедните 40 на сто от домакинствата, то това ще струва 0,9 на сто от БВП, добавя финансовата институция.

В документа се посочва, че е "уместно" правителствата да подкрепят някои бизнеси от първостепенно значение при краткосрочния скок на цените, например, ако Европа се сблъсква със спиране на газовите потоци от Русия.

Тъй като обаче се очаква цените да останат по-високи няколко години, като цяло аргументът за подкрепа на бизнеса е слаб, добавя МВФ.

Коментарите на МВФ идват, докато европейските правителства усилено търсят начини да намалят потреблението на електроенергия и зависимостта си от руските газ и петрол.

Междувременно енергийните гиганти продължават да жънат плодовете от по-високите цени, като

Би Пи (BP) оповести днес най-голямата си тримесечна печалба от 14 години, припомня Си Ен Би Си.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вчера разкритикува остро петролните и газови компании, които според него видимо се възползват от енергийната криза.

Само напомняме, че тази организация от 2019 г. се оглавява от българката Кристалина Георгиева.