ЧРЕЗВИЧАЙНО! Руското правителство подаде оставка

Путин назначава Медведев на нов пост - зам.-председател на Съвета за сигурност

Русия
15:42 - 15 Януари 2020 (обновена)
6411
ЧРЕЗВИЧАЙНО! Руското правителство подаде оставка

Руското правителство подаде оставка, заяви изненадващо днес премиерът Дмитрий Медведев след среща с президента Владимир Путин. Това се случи часове след годишната реч на Путин пред Федералното събрание на страната, в която той предложи няколко промени в Конституцията и референдум за тях.

В посланието си към Федералното събрание Путин заяви, че Държавната Дума трябва не само да съгласува, но и да утвърждава министър-председателя, което сериозно ще промени политическата система. В същото време това ще направи по-ефективно взаимодействието между представителите на законодателната и на изпълнителната власт.


"Владимир Владимирович изтъкна цяла редица фундаментални промени в Конституцията, както и съществени изменения в баланса на властта - изпълнителна, законодателна и съдебна. В този контекст е очевидно, че ние като правителство сме длъжни да предоставим на президента възможността да предприеме всички необходими за това решения. При тези условия предполагам, че ще бъде правилно действащият състав на правителството да подаде оставка", заяви самият Медведев на срещата си с Путин.


Двамата са обсъдили инициативите, представени от президента в посланието му към Федералното събрание и въпроси, свързани с реализирането им.

Владимир Путин благодари на правителството и на Медведев за съвместната работа, "въпреки че не всичко се получи". 


Президентът е възложил на кабинета да продължи да изпълнява задълженията си до съставянето и одобряването на нов кабинет. Той каза, че в близко бъдеще ще се срещне с всеки член на кабинета.

Владимир Путин ще назначи досегашния премиер Дмитрий Медведев на новосъздадения пост заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, допълват ТАСС и Ройтерс.

Дмитрий Медведев е абсолютен рекордьор в новата руска история - той се задържа на поста премиер цели 7 години и осем месеца. Между 2008 и 2012 г. Медведев беше президент.

Сегашнното правителство начело с Медведев беше сформирано на 18 май 2018 г. след президентските избори в Русия. В настоящия кабинет има 10 вице-премиери, един първи вице-премиер и 22 министерства.

Снимка горе: ТАСС