Чудесата на Рим през погледа на Lupa.bg

Пътешествие
15:21 - 20 Юни 2019
8412
Чудесата на Рим през погледа на Lupa.bg

Препълнени контейнери, от които се носи зловоние, разпилени найлонови торби с отпадъци, ъгли, превърнали се в тоалетни и индийци, които те примамват да си купиш всевъзможни партакеши на улицата. На тази гледка се натъква туристът, стъпил за първи път в Рим при трансфера си от летището до гара „Термини” в центъра и все още не усетил чара на този прекрасен град. Но веднъж разходил се по улиците на Вечния град, човек остава безмълвен и пленен от пропитата в него хилядолетна история, основополагащата световна архитектура и завладяващата италианска кухня.

И като заговорихме за храна – нека започнем от там. В Рим има стотици ресторантчета, кафенета, пицарии, заведения за бързо хранене и сладоледаджийници. Кое от кое по-привлекателно, кокетно и… неустоимо.

Всяко едно заведение там носи своя собствен чар, като фаворити на чужденците са тези, намиращи се в тесните китни улички или в сърцето на града, непосредствено до най-известните исторически забележителности. А в тях се сервират „домати, сирене и тесто”, поднесени под всякакви форми, консистенция и начин на приготвяне, но винаги невероятно вкусни!

Всякакъв вид паста, пица и типични десерти галят небцето и пренасят духа в завладяващата италианска атмосфера. Едно еспресо за завършек и вече сме пленени доживот от Вечния град.

А той се нарича така, защото 2800 години се намира на върха на цивилизацията. Столица на най-могъщата и най-дълго просъществувалата империя, а днес – истински музей на открито, съкровищница на световната култура, родно място на редица изящни изкуства и архитектурни шедьоври, примамващи студенти и специалисти в тази област от цял свят.

Историческият център на Рим е част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО

Повечето хора пътуват из Европа, като си отделят по един уикенд да разгледат един голям град. За Рим това е изключително малко време. Въпреки това, при добра организация всичко е възможно. Все пак опитайте да си уредите поне 4-дневна екскурзия. Повечето дни биха дали малко по-голяма свобода и възможност да се разгледат повече места в Рим.

Римският Колизеум отвътре. В момента се извършва частична реконструкция на арената

По време на престоя си във Вечния град несъмнено трябва да посетите най-известните забележителности: Колизеумът, Ватикана, Пантеона, площад „Навона”,  по дължината на който са разположени три различни фонтана, повечето църкви в централната част на града, „Испанските стълби” с цели 135 стъпала и останалите красиви фонтани с барокови елементи, разпилени из целия град.

Сред тях е и „Фоната ди Треви” – най-мащабният от всички, чието построяване отнело цели 300 години, като през това време архитектурният план се изменял няколкократно. Стъпвайки пред фонтана, повечето туристи хвърлят монета в него, пожелавайки си нещо.

На ден той „събира” между 2000 и 3000 евро, които всяка сутрин рано биват изсмуквани от специална машина под претекст, че отиват в общинския бюджет за извършване на ремонтни дейности.

Според местните тези пари просто биват крадени от общинската власт…

Стотици чужденци пред"Фонтана ди Треви" по залез слънце

И така, когато решите да предприемете екскурзия до Рим, задължително си предвидете удобни обувки. За да усетите аромата на града и да се заредите с неговата енергия, най-подходящият начин да го обиколите е ходенето пеша. Това със сигурност е и най-уморителният начин. Затова пък на почти всеки ъгъл има кафене, в което се предлагат италиански вкусотии и късо еспресо, с които набързо ще възвърнете силите си.

Римският Колизеум в средата на юни

В хода на вашата почивка задължително намерете време да отидете до вила „Бургезе”, която е разположена в огромен красив парк, както и не забравяйте да попитате за няколкото тераси, от които можете да зърнете Рим от орлов поглед. И то напълно безплатно!

И като заговорихме за цени – всички църкви, Пантеона, външните забележителности и площади са напълно безплатни за туристи. Такси се плащат единствено за музеите, галериите, обиколка във Ватикана, Колизеума, къщата-музей на „Бургезе”.

Гледка от моста, свързващ стария Рим с известния квартал "Тристевере"

За обяд или вечеря в ресторант може да платите от 15 до 50 евро. Хубаво гледайте цените и винаги питайте за промоционални менюта, които почти всеки един уличен ресторант в Рим предлага.

Има дори места, където можете да хапнете прясно изпечена на пещ „Маргарита” за 3 евро.

И не на последно място – пазете личните си вещи! Особено в района на гара „Термини” и спирките на градския транспорт. Останалите места в града са сравнително безопасни, разказват местните хора.

На свечеряване "Испанските стълби" са препълнени с туристи

И за да си осигурите една вдъхновяваща почивка, отпуснете се и не обръщайте внимание ако градският транспорт закъснява или сервитьорите в ресторанта си приказват сладко-сладко, а не вдигат празните чинии от масата. В тези моменти си напомнете, че сте в Италия. А там хората са ценители на почивката, виното и хубавата храна!

Снимки: Lupa.bg