Чудо! Босът на УЕФА и Филип Лам скочиха на ФИФА!

Двамата недоволстват от избора на Саудитска Арабия за домакин на световно първенство

Спорт
17:21 - 04 Декември 2023
2436
Чудо! Босът на УЕФА и Филип Лам скочиха на ФИФА!

Президентът на УЕФА Александър Чеферин и бившият капитан на националния отбор на Германия Филип Лам критикуваха процедурата по избор на домакин на световното първенство по футбол през 2034 година, което най-вероятно ще бъде проведено в Саудитска Арабия.

"Хронологията на събитията от последните седмици сочи, че нещата вървят в грешната посока. Демокрацията е изместена от фокус. Напоследък процедурите, водещи до вземане на решения, са много съмнителни", каза Лам.

ФИФА обяви през октомври, че домакин на световните финали през 2030 ще бъдат Испания, Португалия и Мароко. Уругвай, Аржентина и Парагвай пък ще приемат по един мач.

Заради ротационния принцип, централата приема кандидатури за 2034 само от Азия и Океания, а Саудитска Арабия е единствената заинтересована страна.

"Хората правилно поставят под въпрос почтеността на тези процедури. Отвън изглежда, че всичко се движи от парите. Това вреди на футбола, защото е против изконните му ценности", каза още Лам.

Чеферин също не одобрява предстоящия избор на Саудитска Арабия и не иска световни финали през зимата.

"Заради ротационния принцип при конфедерациите, само страни от Азия и Океания имаха право да кандидатстват за домакинство. В крайна сметка, само една федерация прояви интерес. Важно е да подчертая, че УЕФА, като конфедерация сама по себе си, не е член на ФИФА и няма право да участва в изборния процес", каза той за RND.

Чеферин добави, че не му се иска повторение на ситуацията от Мондиал 2022, който бе организиран през ноември и декември.

"Сигурен съм в едно - зимното световно първенство не е добро за футбола. Не е разумно да разискваме отново подобен вариант, защото той на практика задушава международните турнири и вътрешните първенства", добави Чеферин.