Чудо! Протестърът Дионисий се покая, връща се в църквата

Преди година ГЕРБ обвини скандалния архимандрит в сатанизъм, сега Синодът го изпраща в Рилския манастир

Актуални новини
17:30 - 21 Юни 2022
8052
Чудо! Протестърът Дионисий се покая, връща се в църквата

Скандалният архимандрит Дионисий, който беше низвергнат от Българската православна църква, се покоя и бе помилван от владиците.

Днес на свое заседание пълен състав на Светия Синод разгледа покайно писмо на архимандрит Дионисий (Мишев) и след проведено гласуване реши: Приема покаянието на архим. Дионисий (Мишев) като определя място на пребиваването му Рилската света Обител за изпитателен срок от една година. По отношение на определеното място за изпитателен срок имаше един глас против - този на Неврокопския митрополит Серафим.

Скандалният поп и протестър, който се прочу, че като председател на настоятелството на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" през 2016 г. поръча заря за Великден и си позволи да заглуши възкресния поздрав на патриарх Неофит с гвардейски марш, си навлече гнева и на миряни, и на духовниците. Оттам тръгна и ироничния му прякор Дионисий Зарята. Той стигна и по-далеч - пренебрегна Светия Синод и наложи такса от 5 лева за туристите, които посещават най-големия храм на Балканите.

През 2014 г. архимандритът трябваше да бъде ръкоположен за епископ. Тогава обаче се заговори как е участвал в раздаването на титли архонт - най-вече на бизнесмени, и участието му в служби с ордени, непризнати от църквата.

Архимандритът с уж миловидно изражение си позволи и да критикува публично решения на владиците, с което чашата на търпението на патриарха и на Синода преля и те го свалиха от високия църковен пост и му забраниха да служи в БПЦ. Срещу него беше заведено и църковно дело, като Дионисий бе обвинен във финансови злоупотреби и неспазване на църковните канони.

Миряните пък недоволстваха, че кичът и светските прояви нямат място в духовното. Устатият мъж в расо заплаши с анатема пък всички, гласували за Истанбулската конвенция.

Поведението му преля чашата на търпението на митрополитите и в крайна сметка през 2017 г. той бе махнат от "Св. Александър Невски". Оттогава той не спира да обикаля телевизионните студиа и да сипе хули срещу църквата, към която принадлежеше, а очевидно и отново принадлежи.

Дионисий се включи активно в протестите срещу правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. Мъжът в расо обаче е постоянно присъствие и на всички значими протести на жълтите павета и макар че има забрана за това извършва литургии на площадите.

Дионисий бе част и от протестиращите, които преди изборите през март миналата година опънаха черно платно пред дома на премиера Бойко Борисов пред дома му в Банкя. Това предизвика острата реакция на ГЕРБ, които обвиниха попа в сатанизъм и поискаха поведението му да бъде осъдено и от Синода.

В крайна сметка преди година патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод разпространиха декларация по повод действията на низвергнатия архимандрит Дионисий. Тогава за пореден път владиците заявиха, че позициите на Дионисий не изразяват мнението на Синода и той по никакъв начин не изразява официалната позиция на Българската православна църква.