Циганчета потрошили колите на Иво Прокопиев

Автомобилите Spark атакувани от ромчета, ядосани, че не могат да ги откраднат

Новини
20:13 - 03 Октомври 2019
11375
Циганчета потрошили колите на Иво Прокопиев

От тийнейджъри са били изпотрошени 2 от колите на Spark в София, казаха днес от МВР. От компанията за споделяне на електрически автомобили обявиха вчера, че за 3 дни цели 15 тяхни коли са били потрошени. В зачестилите атаки те заподозряха организирани действия, а потребителите във Фейсбук- таксиметровите компании.

Оказа се обаче, че колите са били изпочупени от деца от ромски произход. Едната група е от 2 деца на по 13 години, а другата е от момчета на 15 г.

Първият вандалски акт бил преди 2 седмици в кв. "Христо Ботев". Циганчетата се ядосали, че не могат да карат колата на Spark. Затова грабнали камъни и изпотрошили стъклата на автомобила. После влезли вътре и трошили каквото могат. За капак уринирали в колата. Бързо ги заловили, а малчуганите признали всичко. Те са под 14 г. и не могат да носят наказателна отговорност.

Батковците им обаче вече са клиенти на прокуратурата. Трите момчета на по 15 г. вилнели преди седмица в "Подуяне". И те като по-малките си колеги по съдба се ядосали, че не могат да карат автомобила. Затова го изпотрошили целия и дори се заснели на видео. Криминалистите бързо заловили и тях.

От дружеството се оплакаха, че техни автомобили непрекъснато са атакувани безпричинно

Оказало се, че между двата случая няма нищо общо освен мотива. 15-годишните момчета са подведени под отговорност за унищожаване на чуждо имущество и са на свобода.

Сред съдружниците в компанията Spark е бинесмена Иво Прокопиев. Вчера от дружеството заявиха, че обмислят да преустановят услугата, ако вандалските актове не секнат. От Spark все още не са коментирали факта, че колите им са потрошени от представителите на малцинствата.

"Куриозното е, че медиите на Прокопиев изповядват ревностно либерални ценности и са сред най-яростните защитници на правата на ромите у нас. Да се надяваме, че от Българския хелзинкски комитет няма да ги обвинят в разпространение на слово на омразата и стигматизиране на етноса", саркастично отбелязват хора от транспортния бранш.