Цигарите няма да поскъпват. Засега

Парламентът освободи от акциз електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ до 30 юни 2025 г.

Новини
14:20 - 29 Юни 2022
4539
Цигарите няма да поскъпват. Засега

Акцизът върху тютюневите изделия няма да бъде повишаван, реши окончателно Народното събрание.

Това означава, че няма да се стигне до поскъпване на цигарите и течностите за електронни цигари през годината. Така обаче в държавната хазна няма да постъпят около 100 милиона лева.

Вчера по същия начин гласува и бюджетната комисия, след като не бе постигнато съгласие от коя дата да влязат в сила промените.

Тъй като промяната на бандеролите изисква технологично време, тя не може да стане в рамките на няколко дни.

Промените предвиждаха въвеждане на 4-годишен акцизен календар за увеличаване на акциза върху всички продуктови категории тютюневи изделия, с което да се осигури прозрачност, предвидимост за бизнеса и стабилност за потребителите.

Парламентът прие на второ четене разпоредби от актуализацията на държавния бюджет, с които се променя Законът за акцизите и данъчните складове.

Предвижда се освобождаване от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ в срок до 30 юни 2025 г. "За" тези разпоредби бяха 117 депутати, 110 гласуваха "против" и трима се въздържаха.

Мярката е с цел да се подпомогне бизнесът и потребителите във връзка с неочаквания значителен скок на цените на енергийните продукти, породени от нарасналото търсене в европейски и световен мащаб. Тя ще бъде реализирана чрез изготвяне на нотификация до Европейската комисия.

С промените в Закона за държавния бюджет се въведе и намалена ставка на ДДС от 9 на сто за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. В същия срок ще се прилага и нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното.