ЦИК: 3 милиона е таванът за финансиране на предизборната кампания

Новини
14:20 - 22 Февруари 2023
980
ЦИК: 3 милиона е таванът за финансиране на предизборната кампания

С решение № 1692-НС ЦИК определи реда и условията за финансирането на предизборната кампания за предстоящия вот на 2 април.

Предизборната кампания може да се финансира със собствени средства на партиите, на участващите в коалициите партии и на членовете на инициативните комитети, на регистрираните кандидати, както и със средства, дарени от физически лица, поясняват от ЦИК.

Всяка партия и инициативен комитет трябва да определят лице или лица, които да отговарят за приходите, разходите и счетоводната им отчетност, свързани с предизборната кампания. Коалицията определя една от партиите в нея, която да отговаря за същата дейност.

ЦИК определи и таван на средствата за финансиране на предизборните кампании. За партиите и коалициите той е в размер на 3 млн. лв. а за инициативните комитети - 200 000 лв. От избирателната комисия поясняват, че разходваните средства за други видове избори през календарната 2023 г. не се вземат предвид.

Също така предизборната кампания ще може да се финансира и от анонимни дарения от религиозни институции, юридически лица и чуждестранни физически лица.