ЦИК глобява зам.-министър за незаконна агитация

Кандидат-депутатката от Перник Султанка Петрова използвала религиозни знаци и изображения в предизборен клип

Новини
16:38 - 23 Март 2021
5726
ЦИК глобява зам.-министър за незаконна агитация

Зам.-министърката на труда и социалната политика Султанка Петрова, която е водач на листата на ВМРО-БНД за Перник, сгафи сериозно в желанието си да се покаже колко е набожна.

Централната избирателна комисия (ЦИК) установи нарушение на зам.-министърката на труда и социалната политика Султанка Петрова. Тя допуснала използването на религиозни знаци и изображения в предизборен клип.

Султанка Петрова е водач на листата на ВМРО-БНД в избирателен район Перник за предстоящите парламентарни избори. Нарушението е установено по сигнал на Съвета за електронни медии (СЕМ). В него се посочва, че по телевизия „България 24“ е излъчена платена агитационна форма в нарушение на чл. 183, ал.4 от Изборния кодекс.

„Материалът съдържа изображения на вътрешността на православен храм, свещенослужител и други християнски символи – кръст и икони, излъчени по програма БЪЛГАРИЯ 24 на 11.03.2021 г. между 18:29:55 ч. и 18:33:33 ч., след което продължава с представяне на приноса на ПП ВМРО-БНД за повишаването на пенсиите и заплатите на учителите и войниците“, пише в решението на ЦИК.

Наказанието може да е глоба в размер между 2000 и 5000 лв.

„Субект на нарушението може да бъде всяко физическо лице. В случая кандидатът на ПП ВМРО-БНД д-р Султанка Петрова е използвала описаните по-горе религиозни знаци и изображения в агитационния материал, целящ да популяризира нейната кандидатура за народен представител и на ПП ВМРО-БНД. Кандидатът за народен представител е съзнавала, че извършването на религиозния ритуал в храма, както и религиозните знаци и изображения се заснема от телевизионен екип, като самата тя е давала изявления пред камерата, както и че материалът ще се излъчи в телевизионна програма в нейна подкрепа“, сочат още от ЦИК.

Според решението, председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев ще трябва да състави акт за установяване на административно нарушение.

Той ще е срещу Султанка Петрова, а не срещу телевизията, уточнява говорителят на ЦИК Димитър Димитров.