ЦИК има нов председател

Новини
10:23 - 09 Октомври 2020
2126
ЦИК има нов председател

ЦИК вече има нов началник. Александър Андреев бе избран за председател на изборния орган с  гласовете - 119 броя, на управляващите. Кандидатурата му бе издигната от ГЕРБ след фиаско на първата процедура, наложила се след оставката на Стефка Стоева. Против гласуваха 54 депутати. 

От БСП не подкрепиха номинацията му, а от ДПС промениха позицията си в последния момент. Председателят на парламентарната група Мустафа Карадайъ се аргументира с това, че без председател на ЦИК, се създава абсолютен хаос за изборите. "По-отговорното поведение е да се проведе този избор, защото това е съвсем естествен процес и е основна предпоставка за нормална работа на ЦИК. Очакването ни беше да се случат дебати по условията, с които тя трябва да организира произвеждането на изборите, а това не се случи", подчерта лидерът на ДПС. 

Но намеси и темата за машинното гласуване, като според него ГЕРБ са лишили ЦИК от нормалните й правомощия. "Целта не е друга, а създаване на хаос и възможност за спекулации. Нима управляващите не знаят, че ЦИК не разполага със сграда, с професионална администрация?! Напротив, знаят много добре, но удобното прикритие при провал и стоварването на отговорността на друг е присъщо на случайно попадналите във властта, защото тях бъдещото демократично развитие на България не ги интересува", отсече Карадайъ. Той е на мнение, че това си проличава и от настояването на управляващите за въвеждането на т.нар. хибридно гласуване - и с бюлетини, и с машини. 

Впоследствие обаче ДПС заявиха, че няма да участват в гласуването. 

Преди да бъде избран, Андреев подчерта, че е бил издигнат от Федерацията на независимите студентски съвети, чийто председател е бил част и от обществения съвет на ЦИК. Андреев подчерта, че предшественичката му е напуснала поста по изцяло лични причини, а не политически. 

По повод неговото изказване от предишните дни, че се очакват още поправки в Изборния кодекс, новият председател заяви, че това е колективно решение. ЦИК ще приложи закона такъв, какъвто е приет от вас, подчерта той.