ЦИК към партиите: Давайте преболедували за мобилните секции

Има дефицит на хора, признаха от избирателната комисия

Новини
15:12 - 01 Април 2021
2370
ЦИК към партиите: Давайте преболедували за мобилните секции

Сериозен проблем се очерта при сформиране мобилните секции за хора под карантина или изолация, признаха от ЦИК. "Използвам тази трибуна да призова партиите да номинират свои представители за членове на тези секции. Нека да предлагат всички, които вече са преболедували вируса и, ако към тях са се обърнали доброволци, също да ги номинират.", заяви говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров на последния редовен брифинг преди вота в неделя.

Той добави, че в ЦИК постъпва информация от големите градове в страната, че има затруднения при сформирането на тези секции. В по-малките градове, където са подадени около 20 заявления, комисиите вече били сформирани и нямало проблем със съставите им. Такива са случаите с Ловеч и Севлиево, каза Димитров.

Иначе вече е ясно, че секциите в COVID отделенията на болниците у нас ще са поне 88. Все още не е ясен броят на секциите, които ще се разкрият за обслужването на останалите пациенти, които не са болни от коронавирус, в социални домове и други институции, тъй като срокът за сформирането им изтича до края на днешния ден.

Относно фактът, че хора, поставени под карантина в последните 3 дни преди изборите, както и такива, които са изолирани на адрес различен от постоянния или настоящия им, няма да могат да упражнят правото си на глас Димитров заяви: "Наясно сме с проблема, но ЦИК не може да излезе извън разписаното в Изборния кодекс, а то е, че заявленията се подават до 3 дни преди изборите, а гласуването става по настоящ или постоянен адрес".

6,7 милиона са имащите право на глас, като окончателния брой ще е ясен в неделя. Засега обикновените секции, които ще отворят на 4 април, са 11 983, като в 9398 от тях ще може да се гласува и с машина. В чужбина ще бъдат разкрити 465 секции, като в над половината вече са пристигнали изборните книжа. 2450 са техническите лица, които ще обслужват машините и ще ги доставят до секциите. Те са подредени така от доставчика "Сиела Норма", че всеки от тях да е сравнително близо до секцията, в която гласува, за да може да упражни вота си. Всички тези лица са проверени от МВР и ДАНС, подчерта Димитров.

Готов е и докладът на трите институции, които трябваше да одитират и сертифицират машините. Той може да се види на сайта на Държавната агенция за електронно управление. Проверката е установила, че устройствата съответстват на зададените технически изисквания, обясни Димитров.

ЦИК ще се съобрази с решението на съда по делото за видеонаблюдение на броенето на изборните резултати в секциите, заяви Димитров в отговор на въпрос на "24 часа" какво ще направи комисията, ако утре ВАС потвърди решението на по-долната инстанция, с което се отхвърлят съвместните указания на ЦИК и Комисията за защита на личните данни. 

Иначе 28 организации са регистрирали 3401 наблюдатели на вота. 

409 за момента е броят на подвижните секции. Те обаче са само за хора с трайни увреждания, които не им позволяват до отидат до секцията. Към тях предстои да се добави и броят на разкритите мобилни урни за хората под карантина.

6895 са кандидатите, които се борят да влязат в парламента. Окончателният им брой също ще е ясен в неделя.

На среща в сряда с ресорния вицепремиер Марияна Николова и всички институции, които имат отношение към организацията на вота, от здравното министерство са докладвали, че всички нужни предпазни средства, както и дезинфектанти са осигурени. "Извън осигуряването на предпазни средства и дезинфектанти, някои местни власти са решили да се мери температурата на входа на сградата, в която има секции, химикалките да се дезинфекцират и др.", добави Димитров.