ЦИК казва в колко секции броят разписките на 14-и

702 наблюдатели са регистрирани за вота, обяви говорителят на комисията Цветозар Томов

Новини
14:48 - 04 Ноември 2021
1978
ЦИК казва в колко секции броят разписките на 14-и

ЦИК може да реши в деня на вота в колко секции ще има контролно преброяване на разписките и да се свери с протокола от машинното гласуване. Това обясниха на пресконференция говорителят на комисията Цветозар Томов и Росица Матева.

По-рано днес Върховният административен съд отмени решението на ЦИК във всички секции да се броят разписките, който се пускат в урната. До сега те се брояха контролно в малко над 1000 секции от страната, като те се избираха на случаен принцип.

"Независимо от различните мнения в ЦИК, съм сигурен, че никой не е искал да има броене на разписки с цел манипулиране на резултати. Имало е съмнения. Нашите опасения са свързани с това, че това ще създаде напрежения и ще се върнем към опашките на "Арена Армеец" през 2015 г.", каза Цветозар Томов, като подчерта, че при последните извадкови преброявания от 11 юли не е отчетена машинна грешка, а всяка е била човешка.

"Надявам се, че сегашната ситуация, ако вземем отново решение за броене на разписките, ще направим компромис, както беше през юни. Една представителна извадка би позволила да имаме по коректността на гласуване", добави Томов. Двамата говорители обясниха, че методическите указания за гласуване в страната не са отменени в цялост, а само в частта с броенето на разписките. Именно тя бе атакувана пред ВАС от Мая Мнолова, "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

702 наблюдатели на изборите вече са регистрирани от комисията. Срокът за регистриране на наблюдатели изтича в навечерието на изборния ден. Агенциите, които ще правят паралелни екзитполове в изборния ден , за сега са 3 - "Галъп Интернешънъл" с 225 акт, "Алфа Рисърч" и "Тренд", обяви Томов.