ЦИК: Няма за кога да се приема гласуване по пощата

Избирателната комисия изтъкна технически проблеми при машинното гласуване

Новини
16:25 - 27 Април 2021
1516
ЦИК: Няма за кога да се приема гласуване по пощата

ЦИК заявява в позиция, че няма достатъчно време, за да се организира гласуване по пощата за следващи избори. Съгласно международните стандарти, възприети от ОССЕ и Венецианската комисия, изменението на изборното законодателство следва да бъде обект на широко обществено обсъждане и да бъде достатъчно отдалечено от евентуални предстоящи избори, се казва в становище на избирателната комисия. 

За машинно гласуване изцяло, експертите сочат, че "ЦИК като независим държавен орган, натоварен с организацията и провеждането на всички видове избори, не разполага с необходимия административен и финансов ресурс, който да позволи техническото обезпечаване на вота, включително и на дейностите, свързани с машинното гласуване". От комисията добавят, че в държавите, където е въведено изцяло машинно гласуване, организацията на изборния процес се различава съществено от тази в България.

В становището се посочва още, че ЦИК не може самостоятелно да осигури складове и охрана за машините за гласуване. Комисията не разполага и с нужния технически персонал за обслужване на устройствата за гласуване - както за параметризация и инсталиране на софтруер, така и за поддръжка в изборния ден. Те напомнят, че с тази задача за парламентарните избори на 4 април са били ангажирани над 2500 души, наети от доставчика на машините "Сиела Норма".

Избирателната комисия няма как сама да осигури транспорта и логистиката на машините. Затова в становището се уточнява, че всички тези дейности са обект на обществена поръчка и "следващото им възлагане ще доведе до допълнителни финансови разходи и значително оскъпяване на произвежданите избори и зависимост от външни доставчици на услуги. Провеждането на поръчките ще изисква допълнително време, независимо от предвидените в Изборния кодекс кратки срокове".

От предвидените 9398 секции с машинно гласуване на последните избори при отчитането на резултатите успешно са заредени данните от записващите технически устройства от 9275 машини, или 98,69%. Според данните машинно са гласували 789 923 избиратели, или 26,90% от гласувалите в секциите с машинно гласуване. В 545 секции няма подаден глас чрез машина, а в още 825 - с устройствата са гласували под 10 избиратели. Само в една от секциите са гласували с машина всички избиратели, посочват от ЦИК.

Комисията изброява в становището си и няколко технически проблема. Първият е свързан с отчитането на резултатите. В 780 секции, или 8,3% има несъответствия между данните от машините и вписаните от секционните комисии данни в протоколите. Възможно е това да са грешки при пренасянето на данните в секционния протокол или на неточно преписване на разпечатката от машината. Предстои подробен анализ за установяване на причините за несъответствията.

Друг проблем е свързан с грешките в параметризацията на машините в частта на кандидатските листи , чието навременно отстраняване би било изключително трудно. Тук се дава пример със сбърканите лекетронни бюлетини във Велико Търново. Там се наложи машинното гласуване да бъде спряно.

Дефектите на машините в изборния ден, е друг от посочените проблеми. На 4 април 88 машини, или 0,94% са установени дефекти. Става дума за повреди, разменени машини в съседни секции, неразпечатване на разписки и протоколи.