ЦИК обяви местата за гласуване в чужбина за вота през октомври

Политика
20:23 - 06 Септември 2024
912
ЦИК обяви местата за гласуване в чужбина за вота през октомври

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи местата за гласуване зад граница за вота на 27 октомври, в които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Това стана по време на днешното заседание на комисията.

Избирателните секции извън страната се образуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и при подадени не по-малко от 40 заявления за гласуване зад граница, съгласно Изборния кодекс.

По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40, се изпраща мотивирано предложение за разкриване на секции до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден, се посочва още в закона.

Организациите на българските граждани могат да правят предложения за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, не по-късно от 1 октомври 2024 г.

До 5 октомври 2024 г. ЦИК трябва да определи броя на секциите и местата за гласуване извън страната.