ЦИК отказа да брои повторно бюлетините на Таня Андреева

Кандидатката на ПП-ДБ твърди, че в 43 столични секции гласовете за нея не са правилно преброени и затова остава извън парламента

Новини
10:03 - 15 Юни 2024
2244
ЦИК отказа да брои повторно бюлетините на Таня Андреева

Централната избирателна комисия отхвърли да преброи повторно гласовете, подадени за кандидат за депутат от ПП-ДБ Таня Андреева, става ясно от неин пост във фейсбук.

Тя подаде жалба с мотива, че в паметта на машините в секции в София е имало гласове за нея, които обаче не са били отчетени. Без тях тя не може да премине бариерата за влизане в 50-ото Народно събрание. Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че е проверил сигнала и е установил, че гласове за Андреева действително са отчетени в паметта на машините, но не са отразени в протоколите. Затова той предложи изборните книжа в секциите, за които сигнализира Андреева, да бъдат проверени повторно. ЦИК обаче не е приела предложението.

"Вчера ЦИК отказала повторно преброяване на гласовете в 43 секции в 24 МИР в София, където преференциите за мен бяха преброени грешно. Това тяхно решение ме оставя извън парламента, въпреки достатъчното преференции. От медиите става ясно, че с 10 гласа "против" и един "за" на Цветозар Томов, ЦИК отхвърля моята жалба без никакви изказвания. В жалбата описвах, всички 43 столични секции, в които преференциите за мен са били преброени грешно, като това намалява резултата ми с общо 114 гласа. Поисках нарушенията да бъдат установени и отстранени, като при нужда да се отворят чувалите с бюлетини", пише Андреева.

Тя разказва, че Томов лично е направил проверка, сравнявайки данните от машините с протоколите. Установил е, че наистина има нарушения - например, в секция №55 в Дружба, машинните данни показват 14 преференции за нея, но в протокола са въведени 0 гласа. "Томов обяснил на колегите си, че в машинните протоколи има 114 преференции повече, отколкото в протоколите, което коренно променя резултата.

Ако тези преференции се отчетат правилно, щях да прескоча 7%-ната бариера и да стана депутат. Той предложил преференциите ми да бъдат преброени наново, но предложението му не било прието", обяснява кандидатът за депутат. Тя заявява, че несправедливото решение не я отказва да се бори за гласовете, с които хората са я подкрепили.

">