ЦИК пази в тайна имената на кандидатите за депутати, бивши служители на ДС

В отказа на Комисията има законов резон, но пък е нарушение на 17-годишната практика досега

Новини
14:00 - 18 Май 2024
3822
ЦИК пази в тайна имената на кандидатите за депутати, бивши служители на ДС

До този момент Централната избирателна комисия (ЦИК) отказва и не предоставя на комисията по досиетата данни за кандидатите за евродепутати и народни представители, поради което този път е възможно сътрудниците на бившата ДС от листите да не бъдат огласени. Без въпросната информация проверката на участниците във вотовете е невъзможна. За случая съобщи специализираният сайт desebg.com.

Отказаната информация е от коя политическа сила са кандидатите, както и в кой избирателен район са издигнати. Преди това между двата органа е текла кореспонденция, включително чрез куриоз - ЦИК пратила диск, който следвало да съдържа трите имена, ЕГН на кандидатите и издигналата ги партия, коалиция или инициативен комитет; дискът обаче се е оказал празен; после на друг носител били пратени имената, но без информацията кой ги издига.

В крайна сметка ЦИК се мотивирала, че няма законово основание Комисията по досиетата да изисква данни за издигащите формации (писмо на председателя Камелия Нейкова, публикувано в desebg.com). В отказа има законов резон, но пък е нарушение на 17-годишната практика досега.

„Отказвайки да предостави информация от коя кандидатска листа е съответното подлежащо на проверка лице ЦИК не само възпрепятства работата, но и лишава обществото от правото му на информираност“, е казал шефът на органа по досиетата Евтим Костадинов на Нейкова.

Ситуацията предизвика реакции на политици от дясното пространство. Един от тях - Ивайло Мирчев. "Очевидно някой се притеснява. ЦИК цели да се забави процеса по проверка и да не се обяви преди изборите кои кандидати от кои партии имат принадлежност към ДС. Този ЦИК е доминиран от ГЕРБ, ДПС и БСП, очевидно това мнозинство прави опит важни факти да бъдат скрити от българското общество", написа той в социалните мрежи.