ЦИК проверява в ГРАО за незаконно гласували след вота

Новини
12:21 - 27 Септември 2022
1780
ЦИК проверява в ГРАО за незаконно гласували след вота

ЦИК ще проверява в ГРАО за неправомерно гласували. До 6 октомври от Централната избирателна комисия (ЦИК) се задължават да върнат получените избирателни списъци с приемо-предавателен протокол след като ги проверят в "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) на МРРБ.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Избирателните списъци ще бъдат предадени от СИК/ПСИК заедно с декларации, удостоверения, списъци на заличените лица и списъци за допълнително вписване на придружителите. След това ще се състави приемо-предавателен протокол в 2 екземпляра между РИК и съответното ТЗ "ГРАО". 

Ако има липси от РИК ще уведомят незабавно ЦИК.

За целите на проверката от Централната избирателна комисия ще предадат на ГД "ГРАО" в МРРБ на хартиен носител получените от СИК извън страната сканирани списъци за гласуване извън страната.

За предаването на списъците се съставя приемо-предавателен протокол в 2 екземпляра между ЦИК и ГД "ГРАО" в МРРБ.

Ще бъдат проверявани всички гласували - в страната, включително дописаните под чертата, гласоподавателите в чужбина. Ще се проверява дали има непълнолетни, поставени под запрещение, осъдени, починали до началото на изборния ден, хора без българско гражданство. 

Тяхното недоволство бе породено от разкриването на голям брой изборни секции в Турция
На проверка подлежат и хората, вписани в избирателен списък по настоящ адрес и гласували по постоянен адрес.

Ако се установи, че има неправомерно гласували, ще се изготви списък на тези лица, който се предава в ЦИК, ведно с приложени към списъка заверени от ГД "ГРАО" копия от съответната страница на избирателния списък и представените при гласуването удостоверения и декларации.