ЦИК разреши на МВР да транспортира машините за вота

В събота до 14 ч. подготвят последните устройства за София и областта

Новини
16:44 - 03 Ноември 2023
1828
ЦИК разреши на МВР да транспортира машините за вота

Централната избирателна комисия даде разрешение на МВР за транспортирането на машините за гласуване, съобщава БНР.

Извозването на изборните книжа трябва да започне в 17.00 часа от склада за съхранение в София по утвърден транспортен план.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов заяви, че е разрешено на екипите на фирмата "Сиела Норма" до утре да подготвят машините за столицата.

"В събота до 14.00 часа, когато е възможно да се подготвят последните машини за София и София - област. Да изпратим писмо до Главна дирекция "Жандармерия", с което да разрешим допускане на лицата до 14.00 часа на утрешния ден", посочи той. Вчера екипите на МЕУ приключиха необходимите проверки от удостоверяването на машините.

В навечерието на местните избори избухна скандал след изнесена информация, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел хеш кода на машините за гласуване. Самият Стойнов бе извикан на разпит в ДАНС. На извънреден брифинг ЦИК обяви, че отменя машинния вот и че гласуването на първи тур ще бъде само с хартия.

Това решение бе обжалвано от ПП/ДБ и съдът реши машините да се използват за балотажа. След решението ЦИК заповядва на трите институции незабавно да сертифицират машините за балотажа.

Удостоверяването на машините за балотажа стартира по-рано тази седмица под погледа на ДАНС.