ЦИК ще обсъди подготовката на изборите с премиера Стефан Янев

Политика
08:54 - 21 Май 2021
4566
ЦИК ще обсъди подготовката на изборите с премиера Стефан Янев

Ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обсъжда днес подготовката на предсрочните парламентарни избори със служебния премиер Стефан Янев.

От ЦИК вече поискаха институционална подкрепа за организацията на вота с машини, като разпратиха писма до редица институции.

„Ние смятаме, че произвеждането на избори е въпрос, с който е ангажирана държавата, а не само един държавен орган, а пък било той и ЦИК.

Ние съзнаваме нашата отговорност, но без взаимодействието с останалите институции няма как този процес да се състои по начина, по който обществото очаква", заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова, цитирана от БНР.

"Нито членовете на ЦИК, нито администрацията разполагат с тези специални знания, които са необходими, за да може машинното гласуване да бъде гарантирано по начина, по който изисква Изборният кодекс, както и да се гарантира сигурността и надеждността на системата, която е предвидена в закона за провеждане на това машинно гласуване“, допълни тя.

ЦИК търси експертиза за техническите параметри, които трябва да имат допълнителните устройства за гласуване и софтуера, необходим, освен за вота на 11 юли, но и за частичните кметски избори на 27 юни.

Логистиката по доставката и обслужването на машините в чужбина са други теми, които ЦИК ще обсъжда с Министерството на външните работи също днес.