ЦИК: В 26 секции е имало проблем с машините, гласува се на хартия

Разписките са резервен документ за преброяване на вота, припомни Цветозар Томов

Новини
16:53 - 02 Октомври 2022
1356
ЦИК: В 26 секции е имало проблем с машините, гласува се на хартия

В 26 секции е имало проблеми с машините към момента и се преминало към хартиен вот, обявиха от ЦИК. 

Има разписки, по които могат да се преброят техните гласове. Броят се всички разписки. Ако не може да се свали информацията от машинния протокол, разписките служат като резервен документ за преброяване на вота, заяви пред БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Сигналите за купуване и продаване на гласове се натрупват към края на деня, поясни той.

Основните проблеми, свързани с изборния ден извън страната, са свързани с неявяване на членове на СИК и необходимостта да се извършват промени в съставите им в изборния ден. Обективната причина е, че доста хора се оказаха болни. Има и немалко явили се хора. Те са предложени най-вече от партиите. Хората за секционните избиратели комисии се предлагат по принцип или от политическите партии, или от Министерство на външните работи, обясни относно вота в чужбина говорителят на ЦИК. 

В намален състав в комисия се натоварват повече хората, но ако има кворум може да работят нормално, а кворум има навсякъде, уточни той.

Тези машини бяха веднага спрени и в секциите се премина към хартиен вот, коментира Томов по повод надписа, който се появи на някои машини за подправен "дневник". "Би трябвало специалистите да разберат става ли въпрос за някаква промяна в софтуера. При всички положения след изборите това ще бъде един от казусите, по който ще се работи".