ЦИНИЗЪМ! Мартин Петров – ограбен и унизен от „Уникредит“

Спряха гражданското дело, което футболния ас води срещу трезора за източените 3,8 милиона – липсвали документи от банковите операции

Новини
10:45 - 05 Юли 2019
21392
ЦИНИЗЪМ! Мартин Петров – ограбен и унизен от „Уникредит“

Мартин Петров първо бе ограбен, а след това публично унизен от „Уникредит Булбанк“. Така най-кратко може да се опише сагата с банковия грабеж над славния спортист от близкото минало. Вчера Петров бе полят със студен душ в Софийския градски съд – съдия Стефан Кюркчиев прекрати гражданското дело за отклонените 3,8 милиона лева от сметките на футболиста.

Някога наивния Мартин довери парите си на Левон Хампарцумян, че даже и участваше в инициативи на "Уникредит Булбанк"...Снимка: "Банкер"

Мотивът, с който магистратът прекрати съдебния процес срещу „Уникредит“ е, че липсва голяма част от документацията по банковите операции. Книжата от почти всички 450 банкови операции, с които служителката на трезора Ирина Аткова е източила милионите от сметките на Мартин Петров, са или в прокуратурата, или...унищожени. Заради липсата им съдия Кюркчиев не можел да прецени каква е истината и затова магистратът предпочете да спре съдебното дело, докато не приключи разследването.

Прокуратурата още преди 2 години стартира разследване за наглия обир над Мартин Петров, а държавното обвинение издирва безрезултатно основната обвиняема – високопоставената банкерка от „Уникредит“ Ирина Аткова. Тя офейка заедно с мъжа си през 2017 г., когато стана известно, че е източила 3,8 милиона лева от сметките на футболиста. От държавното обвинение обаче нямали навика да предоставят събрани доказателства по наказателни дела за нуждите на гражданско дело. С мотив, че съдът не може да изземва документи и да извършва обиски, съдия Кюркчиев вчера спря делото. Важна подробност в унизителната не само за Мартин Петров, а и за цялото общество ситуация с безнаказаните кражби на видни банкери е фактът, че още през декември 2018 г., когато стартира делото, футболистът алармира, че съдия Кюркчиев е предубеден и поиска отвода му. Според адвокатите на Мартин Петров, магистратът има сметки в „Уникредит“. Съдия Кюркчиев обаче отказа да го направи с мотив, че магистратите нямат собствена банка и не ползват привилегии като граждани. Няколко месеца по-късно магистратът спря гражданското дело срещу „Уникредит“...

Унизителната ситуация, в която бе поставен Мартин Петров е тревожна камбана за всеки българин със сметки в „Уникредит Булбанк“. Излиза, че някой високопоставен служител, назначен от банката, може да те ограби, а след това трезорът да не носи никаква отговорност за аферата.

По случая с Мартин Петров е налице и вероломна гавра с неговото семейство. Скъпоплатените адвокати на банката се опитват да изкарат майката и бащата на Мартин – Петьо и Марийка, както и съпругата му Ралица, като хората, участвали в източването на милионите му. Според „Уникредит“ роднините са изтеглили парите, тъй като имало плащания и към тях.

„На банкерите, а и на съдиите е добре известно, че това е далеч от истината. Нарочно тормозят възрастните хора, за да причинят стрес на Мартин Петров и да го принудят да не вдига много шум“, възмутени са приятелите на славния нападател на националния отбор от близкото минало. Те припомниха, че в първите дни след избухването на скандала с отклонените от сметките му 3,8 милиона лева, от „Уникредит Булбанк“ пласираха в медиите фалшивата новина, че Петров е имал интимна връзка с банкерката Ирина Аткова и че едва ли не сам си е виновен, че е ограбен от „любовницата“ си.

Ирина Аткова, назначена за личен банкер на Мартин Петров лично от тогавашния шеф на „Уникредит“ Левон Хампарцумян, източи 3,8 милиона лева от футболиста и изчезна безследно

През лятото на 2017 г. славния нападател на националния отбор установи, че без негово знание назначената му като лична банкерка от „Уникредит“ Ирина Аткова в продължение на 10 години е отклонявала милионите му, като шашмата е продължила даже след като финансистката е била отстранена от банката. Адвокатите на спортиста се съмняват, че Аткова е имала съучастници във финансовата институция. Заради избухналия публичен скандал изпълнителния директор на „Уникредит“ Левон Хампарцумян елегантно бе отстранен от директорското кресло, като бе преназначен за надзорник на трезора – пост, който му запазва високата заплата, но го лишава от взимането на ръководни решения. Неотдавна Мартин Петров разказа, как от банката са го извикали на разговор и са му предложили 380 000 лева – 10% от откраднатите пари, за да забрави за случая.