CNN: Украйна стабилизира северната част на фронта, но е изправена пред нов натиск на изток

Новини
12:47 - 09 Юни 2024
2217
CNN: Украйна стабилизира северната част на фронта, но е изправена пред нов натиск на изток

Украйна стабилизира северния Херсонски фронт, след като Москва започна офанзива преди месец, благодарение на повече оръжия и разрешения да ги използва за нападения срещу позиции в Русия.

Но силите на Украйна са разпръснати на други места по протежение на дългата 1000 км фронтова линия и са беззащитни срещу смъртоносните въздушни бомбардировки на Русия, пише CNN .

Висш офицер от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), който се подвизава с позивната "Банкир" и в момента се сражава в Харковска област, е заявил пред американската медия, че възможността за поразяване на руски цели отвъд границата вече оказва положително въздействие.

"Вече е възможно да се провеждат локални контраатаки и да се отвоюват територии, които например бяха завзети от врага преди седмица", е посочил офицерът от СБУ.

През по-голямата част от войната Украйна е ограничена, когато става въпрос за използване на мощни западни оръжия срещу Русия.

Съюзниците на Киев отдавна са категорични, че бойните им машини не трябва да нанасят удари на руска територия от страх да не провокират Москва, ограничавайки използването им до цели в рамките на Украйна, включително в окупираните райони.