Цонев: ДПС няма да подкрепи БСП за трети мандат

ДБ ще преговаря с част от ИТН, ако вземат третия мандат

Новини
13:54 - 12 Юли 2022
1789
Цонев: ДПС няма да подкрепи БСП за трети мандат

От ДПС не биха разговаряли с БСП, ако левите получат третия мандат. Това стана ясно от коментара на Йордан Цонев преди заседанието на бюджетната комисия в парламента. В ПГ на ДПС не са обсъждали участие в преговорите за съставяне на правителство. Има водени разговори на тема, че в България са нужни предсрочни избори, изтъкна той. 

Андрей Гюров от ПП бе лаконичен относно идеята на БСП премиерът да е от първата политическа сила. Към момента не сме водили такива преговори, сега топката е най -вече в полето на президента, изтъкна той.

Румен Радев трябва да вземе много важно държавническо решение, каза Гюров. След като се даде третия мандат, тогава ще се водят преговори.

Имена не за обсъждани, било важно да се види дали има работеща формула, която да даде устойчиво мнозинство и да се изпълни програма с приоритети, обясни председателят на ПГ на ПП. 

Според Гюров, от ПП не смятат за валидна хипотезата за разговори при мандат в ръцете на ИТН.

За Владислав Панев от ДБ също е редно премиерът да е посочен от първата политическа сила. Ако третият мандат отиде при десните, също щял да се обсъжда премиер на ПП.

Всеки е мислил за алтернативи, има поне 5-6, които биха паснали на този пост, отговори Панев на въпроса кои са опциите за министър-председател. Ако мандатът отиде в ДБ, те ще преговарят с депутатите от ИТН, с които работят добре, обясни Панев.