Copy/Paste като в САЩ: Полицаи убиха мъж, бил без маска, Мексико скочи

Трагичният инцидент, който напомня този с Джордж Флойд, стана край Гуадалахара

Новини
16:01 - 05 Юни 2020
4734
Copy/Paste като в САЩ: Полицаи убиха мъж, бил без маска, Мексико скочи

Полицаи пребиха до смърт 30-годишен мексиканец, който бил на улицата без предпазна маска на лицето. Аутопсията разкрила, че задържаният е имал куршум в ходилото на единия си крак, а като причина за смъртта е посочена травма в областта на главата.

Инцидентът, който копира като под индиго трагедията с Джордж Флойд в САЩ от преди дни, разгневи мексиканците, който се надигнаха на бунт.

На 4-и юни Лопес е бил арестуван в близост до Гуадалахара и грубо натикан в полицейски бус пред очите на свидетели. Униформените отговорили, че задържаният е оказал съпротива при задържането си, когато свидетел ги попитал защо се отнасят толкова жестоко към него. Когато роднините на Лопес отишли в местния участък, за да го освободят, там им било казано, че мъжът е бил откаран в болницата в Гуадалахара. Пристигайки в болничното заведение, им било съобщено, че младият мъж е мъртъв.

По-късно направената аутопсия разкрила, че задържаният е имал куршум в ходилото на единия си крак, а като причина за смъртта е посочена травма в областта на главата. Съседи на Лопес разказаха пред медии, че задържането на хора, които не носят маски на обществени места, е ежедневие – също като мъченията, насилието и превишаването на полицейските правомощия в Мексико.

"Джовани не умря, полицията го уби!", скандират разгневено мексиканци по улиците, докато много от организациите за защита на човешките права настояват за справедлив процес срещу полицаите, отнели живота на Лопес, както по думите им бе сторено в случая със смъртта на Джордж Флойд, също загинал в резултат от полицейско насилие.