COVID-19 се крие в мозъка?

Актуални новини
22:37 - 22 Януари 2021
12088
COVID-19 се крие в мозъка?

Ново проучване показва, че коронавирусът може да се скрие в мозъка и да се активира отново в по-късен момент.

Въпреки че все още има много какво да се научи за COVID-19, изследователи от Държавния университет в Джорджия са проучили защо симптомите се различават значително при заразените с вируса. Водещият изследовател д-р Мукеш Кумар, доцент в Катедрата по биология, каза, че са научили чрез изучаване на мишки в продължение на месеци, COVID-19 може да бъде прочистен от белите дробове, но не и от тялото непременно.

„Мозъкът е един от органите, в които вирусите обичат да се крият. Знаем това, тъй като няма имунен отговор. Така че вирусите обичат да отиват и да се крият на места, на които могат да бъдат в безопасност“, каза Кумар.

Вирусът може да се скрие в мозъка, да остане там в латентно състояние и дори да се покаже отново.

„Трудно е вирусът да се скрие в дробовете ви. Много по-лесно е вирусът да се скрие в централната нервна система“, каза Кумар.

Признаците за това са очевидни при загубата на вкус и мирис, често срещана при хора, заразени с COVID-19. Това е атака върху централната нервна система.

Екипът от учени наблюдава разнообразните симптоми при мишките и отбелязва, че мозъчната инфекция причинява най-често смъртта им, а не белодробната инфекция. Те вярват, че това може да е вярно и в определени човешки случаи.

Според Кумар голям процент от хората, които се възстановяват, имат някакъв вид мозъчна дисфункция. Изследователите се съгласяват, че нашите органи са добре оборудвани за борба с инфекцията, но след като тя достигне мозъка, дори ако тестът ви е отрицателен, това не означава непременно, че сте изчистили напълно вируса от тялото.

Когато вирусът достигне мозъка, той може да причини възпаление на ниско ниво и дори да направи хората по-податливи на мозъчни заболявания като автоимунни заболявания и Паркинсон.

Изследователите казват, че им предстои още много работа, тъй като има още много неща за научаване на коронавируса.