COVID-19 вече е пандемия

У нас
18:54 - 11 Март 2020
6109
COVID-19 вече е пандемия

Световната здравна организация (СЗО) обяви разпространението на коронавируса за пандемия, съобщиха световните агенции.

"Пандемия" не е дума, която трябва да се използва безотговорно и да се възприема лековато. Това е дума, която може да причини безпричинен страх, неоправдано възприятия, че борбата е свършила, което може да причини още повече страдания и смъртни случаи. Да се описва ситуацията като пандемична обаче не променя становището на СЗО, че борбата трябва да продължи. Организацията няма да спре да полага всичко възможно за възпирането на вируса и окуражава страните, които възприемат този модел", написа в "Туитър" генералният директор на СЗО Тедрос Аденом Гебрейесус. 

СЗО досега хвалила мерките на отделни държави като Китай, Италия и Турция, досега се въздържаше дълго от оценката, но не изключваше пандемията да е въпрос на дни. Предишна оценка на организацията бе, че рискът остава "много висок".

Всички сме заедно в това и трябва спокойно да направим правилното нещо," каза Тедрос. Този коронавирус вече създаде криза, която засяга "всички сектори" и затова е проблем на цялото човечество, което само с общи действия може да "обърне посоката".

По думите на Тедрос "някои държави" не правят достатъчно, а броят на докладваните случаи и засегнатите държави "не обхваща цялата картина".