COVID отделението в "Пирогов" вече е изцяло запълнено

Няма съмнение за новия пик на епидемията

Новини
22:04 - 25 Октомври 2020
1630
COVID отделението в "Пирогов" вече е изцяло запълнено

"COVID отделението в "Пирогов" вече е изцяло запълнено. За медицинския персонал там няма никакво съмнение, че това е нов пик на епидемията", това каза в БНТ специализантът вътрешни болести  д-р Йонко Йончев.

Днес на работа там са само една сестра и един лекар на смяна. Да поемат грижата за 50 пациенти е на ръба на техните възможности. Наложило се токсикологията да отстъпи сградата на COVID-пациентите, за да може да са изолирани. И трите етажа на сградата вече са пълни с пациенти.

Д-р Йончев е единственият дежурен лекар за трите етажа болни и определено не знае какво е почивка. Той току-що изписа пациент и леглото му веднага заема друг. И лекарят, и единствената сестра на смяна не са в обичайните предпазни облекла. Но и няма вече нужда. И двамата са били позитивни и имат имунитет. И не са единствените. Голяма част от лекарите тук вече имат антитела.

Сестрата е крайно ангажирана да зареди лекарствата и спринцовките за всички пациенти. Това й отнема повече от два часа. Успява да обиколи всички за час и половина. А казват, че денят е относително спокоен. Повече ги притесняват нощните дежурства.