CR7 е най-богатият спортист в света, тройката е само от футболисти

Леброн Джеймс се нарежда непосредствено зад Меси и Мбапе

Новини
16:19 - 04 Май 2023
6418
CR7 е най-богатият спортист в света, тройката е само от футболисти

Кристиано Роналдо вече е най-скъпоплатеният спортист в света според най-новата класация на „Форбс“, касаеща приходите за последните 12 месеца до май 2023 г.

Португалецът премина в саудитския Ал Насър, където взима почти двойно повече пари, отколкото преди трансфера си там.

Това му е помогнало да изпревари Меси и Мбапе, които допълват челната тройка в ежегодното подреждане.

ТОП 10 НА НАЙ-ВИСОКОПЛАТЕНИТЕ СПОРТИСТИ СПОРЕД ФОРБС ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 12 МЕСЕЦА (2022/23):

1. Кристиано Роналдо (футбол)
Приходи от спорт: 46 млн. долара; приходи извън спорта: 90 млн.

38-годишният португалец сложи край на разочароващия си престой в Манчестър Ю и през януари подписа огромен договор, с който увеличи годишната си заплата на около 75 милиона долара. Освен това генерира допълнителни маркетингови възможности в новия си дом.

Оценката на „Форбс“ обаче обединява двата му договора в рамките на кампанията, разделяйки ги наполовина, както и кратката безработица през зимата, за да формира общи приходи от 136 млн. долара на терена и извън него.

Носят се слухове, че ветеранът може да се върне в Европа, но междувременно увеличаването на заплатата го поставя на върха в списъка с доходите на спортистите за първи път от 2017 г. и за трети като цяло. Същевременно Роналдо постави рекорд за всички времена за футболист с неговите общо 136 милиона.

Обяснението е, че брандовете няма как да устоят на Роналдо и неговата огромната фенбаза от 850 милиона последователи във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Борсата за криптовалута Binance е сред най-новите попълнения в неговата спонсорска колекция, помагайки да увеличи общата сума извън терена до около 90 милиона долара за последните 12 месеца.

2. Лионел Меси (футбол)
Приходи от спорт: 65 млн. долара; приходи извън спорта: 65 млн.

Бъдещето на Меси е въпрос на много спекулации. Аржентинецът ще се раздели с ПСЖ през лятото, но неговата банкова сметка е в безопасност. Общите му приходи съвпадат с нивото от последните 2 години, като световният шампион продължава да се радва на дълъг списък от рекламни договори, включително с Adidas, Budweiser и PepsiCo.

Сделката му със Socios, платформа за фенове, базирана на блокчейн, му плаща приблизително 20 милиона долара годишно, а възможностите трябва да продължат да идват, след като Лео спечели Мондиал 2022 в Катар.

3. Килиан Мбапе (футбол)
Приходи от спорт: 100 млн. долара; приходи извън спорта: 20 млн.

След като бе под №35 в списъка с печалби миналата година, Мбапе направи огромен скок и направи дебют в Топ 10 на паричната класация на „Форбс“. Неговите приходи от спорт през 2022/23 са №1 в целия футбол, което изглежда оправдано, след като Килиан остана само на една победа от втора поредна световна титла с Франция.

През юни звездата стана първият играч посланик за Sorare, базирана на криптовалута фентъзи игра, след което упражни нарастващото си влияние в спор с Френската футболна федерация. Мбапе отказа да участва в рекламна фотосесия на националния отбор, което накара шефовете да преразгледат споразумението относно правата върху имиджа на играчите.

4. Леброн Джеймс (баскетбол)
Приходи от спорт: 44,5 млн. долара; приходи извън спорта: 75 млн.

Днешните звезди са успешни инвеститори и може би никой не въплъщава този предприемачески дух по-добре от ЛеБрон Джеймс. Той стана първият активен спортист, сертифициран като милиардер от „Форбс“ през юни миналата година. Баскетболистът на ЛА Лейкърс стои зад компанията за спортно хранене Ladder, както и SpringHill Company, която разработва и продуцира телевизионно и друго развлекателно съдържание.

Също така Джеймс има дял във Fenway Sports Group – собственик на бейзболния Бостън Ред Сокс, футболния Ливърпул и хокейния Питсбърг Пингуинс.

Същевременно обяви желанието си да притежава отбор от НБА в Лас Вегас. Също така ЛеБрон бе първият поддръжник на текилата Lobos 1707 и през последната година инвестира в Canyon Bicycles, млечната компания Neutral Foods, която се грижи за климата, както и марката за спортно облекло Mitchell & Ness. 

5. Канело Алварес (бокс)
Приходи от спорт: 100 млн. долара; приходи извън спорта: 10 млн.

Канело Алварес събира десетки милиони долари всеки път, когато излезе на ринга, отбелязвайки големи резултати с хитови битки срещу Дмитри Бивол и Генадий Головкин.

Списъкът на Форбс включва приходите до 1 май, което означава, че двубоят с Джон Райдър на 6 май не е включен в сметката. Иначе Алварес има сравнително малка мрежа от партньори за спортист от тази величина, но подписа с Excel Sports Management през септември, за да развие своите маркетингови сделки.

Освен това е активен като предприемач. Боксьорът стои зад производителя на спортни напитки Yaoca, фитнес приложението I Can и веригата бензиностанции Canelo Energy. Освен това има собствена линия дрехи и брандирана кредитна карта. През септември стартира VMC, марка коктейли в кутии.

6. Дъстин Джонсън (голф)
Приходи от спорт: 102 млн. долара; приходи извън спорта: 5 млн.

Изненадата е свързана с наличието на двама голфъри в Топ 10, първият от които е Дъстин Джонсън. Той завърши 2022 г. с 35,6 млн. долара от награден фонд, включително 18 милиона за спечелването на индивидуалния шампионат.

Ходът с преминаването в LIV Golf най-вероятно му е коствал спонсори, включително Royal Bank of Canada, но също така го направи най-големия печеливш за годината – той дори не влезе в Топ 50 на най-добре платените спортисти за 2022-ра. Сега той се е съсредоточил върху изграждането на марката 4Aces GC – отборът на LIV, чието лого украсява фланелката му на турнири вместо това на Adidas. 

7. Фил Микелсън (голф)
Приходи от спорт: 104 млн. долара; приходи извън спорта: 2 млн.

Микелсън, който миналата година надхвърли 1 милиард долара в кариерата си преди данъци, се отказа от спонсори, откакто се присъедини към LIV Golf, но остава зает извън игрището. Той е съосновател на For Wellness, която произвежда добавки за кафе.

Освен това бе сред инвеститорите, които наскоро купиха голям парцел земя извън Финикс. Микелсън може да се гордее с Мастърс турнира миналия месец, записвайки 65 точки във финалния кръг, за да завърши наравно на второ място със своя колега Брукс Коепка. Резултатът дойде с чек от 1,6 млн. долара.

8. Стеф Къри (баскетбол)
Приходи от спорт: 48,4 млн. долара; приходи извън спорта: 52 млн.

Стеф Къри стана шампион в НБА за четвърти път и изпрати първата си година с приходи от над 100 млн. долара. Той ще стане първият играч, стигнал границата от 50 милиона заплата в НБА през 2023/24 (тогава се очаква да направи 51,9).

Гардът на Голдън Стейт загуби основен спонсор, когато FTX се срина, но запълни тази празнина. През март подписа дългосрочно удължаване на договора с Under Armour, което ще се разшири и след оттеглянето му от баскетбола.

Неговата мултимедийна компания Unanimous Media е сред продуцентите на документален филм за него. Освен това Къри е готов да пусне поредица от графични романи през следващата година.

9. Роджър Федерер (тенис)
Приходи от спорт: 0,1 млн. долара; приходи извън спорта: 95 млн.

Федерер обяви оттеглянето си от тениса през септември и окачи ракетата, след като изигра финален мач заедно с Надал на Laver Cup. Списъкът с повече от дузина партньори на швейцареца остава непокътнат, а миналата седмица той обяви лицензионно споразумение за своята RF марка с производителя на очила Oliver Peoples.

Освен това Федерер притежава значителен дял в бързо развиващата се швейцарска компания за обувки On.

10. Кевин Дюрант (баскетбол)
Приходи от спорт: 44,1 млн. долара; приходи извън спорта: 45 млн.

Дюрант премина от Бруклин във Финикс през февруари, но сделките с негово участие не бяха ограничени само до паркета. Чрез своята инвестиционна фирма 35V той придоби дялове във Висшата лига по лакрос, хранителната верига Happy Viking, League One Volleyball, мрежата от спортни лиги за жени Athletes Unlimited и други.

Кевин също така има нарастваща медийна империя в Boardroom и една от най-ценните сделки в НБА за маратонки с Nike, която наскоро бе надградена с договор за цял живот. Майкъл Джордан и ЛеБрон Джеймс са единствените други двама от НБА, които са получили доживотни контракти от „обущаря“.