ЦСКА 1948 ще тества системата ВАР

Следват проверки на "Българска армия", "Георги Аспарухов" и стадионите на Славия и Царско село

Спорт
13:20 - 05 Март 2021
3555
ЦСКА 1948 ще тества системата ВАР

ЦСКА 1948 ще бъде първият отбор от efbet Лига, който ще тества VAR системата. Това е така, тъй като "червените" провеждат срещите си на "Васил Левски", съобщи шефът на комисията, която отговаря за технологията - Петър Петров.

"След като бъде включено захранването на вана, ще бъде проверено дали има трифазен ток. Ще определим заедно с представителите на стадиона датата за ФИФА технолоджи тест. Шест часа преди мача на ЦСКА 1948 ще бъдат тук телевизията, ванът.

Много е важен вторият тест, който ще се проведе тогава. Клубът домакин ЦСКА 1948 два часа и половина преди мача трябва да подсигури юноши на терена в едното наказателно поле, ще играят симулативни инциденти - гол, гол от засада, червен картон, наказателен удар, сгрешена идентичност. Тогава ще присъстват и съдиите, които ще ръководят мача, плюс двама във вана - VAR и асистент VAR", коментира Петров.

Бившият шеф на съдиите бе категоричен, че Националният стадион е готов за теста.

"И ако всичко е наред, на следващия домакински мач на 19-20 март на ЦСКА 1948 ще направим технологичния тест", добави той.

"Следват проверки на "Българска армия", "Георги Аспарухов" и стадионите на Славия и Царско село. За последния има и допълнителни предписания.

Предписания са изпратени на "Огоста", "Тича", "Арена Арда" и едната от страните на стадион "Берое". Навсякъде работят хората, за да се справят. Има време. От 12 до 21 март ще гледаме да сертифицираме стадионите на отборите сигурни за първата шестица", каза още Петров.

Очаква се до края на седмицата да обиколката на стадионите в елита да продължи. Днес ще бъдат проверени стадионите във Велико Търново, Разград и Варна, а утре обиколката продължава в Стара Загора, Кърджали и двата стадиона в Пловдив, за да приключи на стадионите във Враца и Монтана.

Ако на някои стадиони има допълнителни предписания то те ще могат да бъдат изпълнени в следващите няколко седмици.

Очаква се да излезе програмата на БФС и екипът, който отговаря за въвеждането на VAR да направи и планове за реалните технически тестове, които могат да се осъществят по време на мачовете през месец март. Има вероятно те да бъдат и на двубои от турнира за Купата на България.

Реалните тестове ще се проведат на стадионите 6 часа преди началото на дадена среща. Тогава трябва да са налични и съдиите на мача, екипът на телевизията и VAR екипа, като домакините трябва да осигурят деца, които да симулират реални игрови ситуации, за да се тества системата на всеки стадион. Едва след тези тестове стадионите ще получат лиценз за използване на VAR и на тях могат да се играят мачове от първата шестица.

Именно в плейофите на най-добрите отбори ще бъде въведена системата за първи път, а от следващия сезон ще се използва за всички мачове.