ЦСКА никога не е влизал във Вечното дерби с толкова голям точков аванс

47:28 в полза на червените срещу Левски показва аритметиката

Спорт
09:30 - 23 Април 2021
904
ЦСКА никога не е влизал във Вечното дерби с толкова голям точков аванс

ЦСКА влиза в ролята на големия фаворит в сблъсъка с Левски в неделя. "Червените" загряха за него с голяма победа над Монтана с 6:0. Разликата в точките също е огромна - 19 в полза на "армейците". "Червените" влизат в мача с 47, а "сините" имат едва 28.

С толкова голям аванс ЦСКА никога не е влизал в дерби с Левски. Обратен случай историята помни, но само един. През пролетта на 1995-а "сините" имаха точно 19 точки аванс пред своя вечен съперник, колкото са назад сега. Тогава те си влязоха в ролята на фаворит и победиха с 3:0 с голове на Георги Иванов-Геша и два на Даниел Боримиров от дузпи.

Откакто в България се дават по 3 точки за победа, има 8 случая, в които единият съперник водеше с над 10 точки преди прекия сблъсък. От тях 4 пъти водачът победи, 3 пъти се стигна до изненада и успех на изоставащия, а едва веднъж двубоят завърши наравно.

По-интересното е, че два пъти отборът, който поднесе изненадата, бе ЦСКА, а само веднъж това бяха "сините". На 27 април 1996-а"червените" биха с 1:0 с гол на Петър Михтарски, като преди мача изоставаха с 13 точки. Така ЦСКА, освен че спря серия от 9 поредни загуби от Левски, помогна и на Славия в битката за титлата срещу "сините".

ЦСКА поднесе изненада и на 26 май 2002, когато пак победи с 1:0 с гол на Владо Манчев. Левски пък вече бе станал шампион, като преди мача имаше 18 точки аванс. Те щяха да са и повече, но регламентът на първенството предвиждаше тяхното разделяне след първата фаза и авансът на Левски пред всеки от останалите съперници бе намален наполовина.

"Сините", от своя страна, само веднъж успяха да попречат на откъсналия се напред вечен съперник. Това стана на 29 април 2012 година. Левски победи с 1:0, макар и изостанал с 13 точки от "червените" и така спомогна за първата в историята титла на Лудогорец, припомня статистическият материал на "Мач Телеграф".