ЦСКА приготви 20 милиона за новия стадион

До 3 месеца започва строежа на „Българска армия”, първо бутат сектор „В"

Спорт
19:27 - 15 Септември 2019
20570
ЦСКА приготви 20 милиона за новия стадион

Босът на ЦСКА Гриша Ганчев вече е осигурил първите 20 милиона лева за новия стадион на „червените” в Борисовата градина, научи Lupa.bg от надежден свой източник в клуба. С парите ще бъде финансирана първата част от строежа на новия стадион на ЦСКА, който ще бъде изграден върху овехтелия и опасен за публиката „Българска армия”.

Само преди 2 дни ЦСКА официално се сдоби със зелена светлина от Столична община да изготви инвестиционен проект за стадион „Българска армия“. Строителната виза бе подписана от главния архитект на София Здравко Здраков и е за „основен ремонт и реконструкция на стадион „Българска армия”. Документът не допуска намалени разстояния към съседни имоти или сгради.

Строителната виза, издадена от главния архитект на София Здравко Здравков

Строежът на новия стадион ще започне до 15 декември 2019 г., когато мине цялата юридическа процедура. Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев вече е осигурил парите, необходими на първо време за реконструкцията.

Тя ще стартира със сектор „В” на стадион „Българска армия”. След като стария сектор бъде разрушен, заедно с лекоатлетическата писта, върху него ще бъде изградена нова трибуна с козирка. След това ще бъдат реконструирани секторите „Б” и „А”, а за финал ще бъде вдигнат и новия сектор „Г” – храмът за поколения фенове на ЦСКА.

До няколко дни ЦСКА ще представи официално проекта си за стадион "Българска армия". Знае се, че стадионът ще е без лекоатлетическа писта и ще е изцяло с козирка

Стадионът ще бъде изграден почти изцяло от строителната фирма „ИСА 2000”, собственост на инженер Юлиян Инджов, който е втория най-голям акционер в ЦСКА след Гриша Ганчев. Инджов отсега е дал гаранции, че ще работи само с високотехнологични и скъпи строителни материали, тъй като качественото изграждане на новия стадион на ЦСКА ще е най-голямата реклама за строителната му компания.

В следващите дни от ЦСКА ще представят официално и с пълни подробности проекта за стадион „Българска армия”. Засега име на новия стадион не е обсъждано и най-вероятно съоръжението ще запази старото си название.

Същевременно днес, 15 септември, в ранния следобед, кметът на София Йорданка Фандъкова е посетила Борисовата градина и дори се е отбила във феншопа на ЦСКА пред сектор „А” на стадиона. Фандъкова е била заговорена от популярния привърженик на ЦСКА Валтера, който настоятелно, но любезно се интересувал защо толкова години се бави реконструкцията на стадион „Българска армия”. Пред Валтера Йорданка Фандъкова споделила, че сега топката е в ръцете на ръководството на ЦСКА и декларирала, че общината съдейства за закъснялата с десетилетие  реконструкция на стадион „Българска армия”.