ЦСКА трябва да бие Левски - заради миналото, настоящето и бъдещето. Заради всички!

Спасение дебне отвсякъде за галениците на всички власти, но за останалите не е така

Новини
11:20 - 15 Февруари 2020
3453
ЦСКА трябва да бие Левски - заради миналото, настоящето и бъдещето. Заради всички!

Голямото дерби на българския футбол чука на вратата. Левски посреща ЦСКА в поредната порция футбол, който отдавна е поизвехтял, захвърлен някъде в скрина. Двата отбора отдавна не правят и не предлагат продукцията, която сме свикнали и ни се иска да виждаме - и на терена, и на трибуните. Е, може би точно на трибуните е малкото раздвижване, където Сектор "Г" преподава своите лекции на Южната трибуна. В този двубой залогът е много по-голям от коефициентите в букмейкърските къщи, от гордостта на някои персони, които държат след това да се тупат в гърдите при победа, и много по-голям и важен от съдбата и бъдещето на двамата наставници - Петър Хубчев и Милош Крушчич.

Днешният двубой е много повече от битка на живот и смърт, както бе казал навремето легендарният Бил Шенкли.

В днешния синьо-червен сблъсък са преплетени финанси, чест, политика... И ЦСКА повече от всякога трябва да го спечели! Разбира се, че е изключително важен за Левски този мач - заради катаклизмите в клуба, заради беднотията, която се задава, заради бъдещето на сините. Но ЦСКА трябва и е длъжен да го спечели, за да прати Левски там, където му е мястото - в миманса!

Защо ли?

Защото тази битка е важна заради миналото, заради настоящето и заради бъдещето. В миналото враждата е ясна между двата клуба, няма защо да се сервира претоплена манджа със застоял дъх на говеждо. Защото галениците на всички власти се ползваха с привилегии, бяха подпомагани, бяха богопомазани, бяха оправдавани - когато късаха пагони, когато прекъсваха и не се явяваха за мачове, когато напускаха терени, когато... Когато се стигна до момента, в който трябваше да им бъде показана вратата на аматьорски футбол, както беше сторено преди години с ЦСКА. Но... тогава се намеси властта, която винаги го е правила, когато Левски е имал нужда, и когато в миналото тази власт искаше да затрие ЦСКА, да го заличи. Да, но ЦСКА оцеля! Напук на всички, напук на всичко!

ЦСКА остави в миналото романтичния сезон във "В" група, както и геройски спечелената Купа на България през 2016-та като аматьорски тим - нещо, което никой не го беше правил, а и едва ли някога ще го стори. Защото ЦСКА много добре знае как се оцелява в бурното море на демокрацията.

ЦСКА трябва да спечели и заради настоящето, заради своите фенове, които трябваше да изпият горчивата чаша до дъно, за да е жив отборът на тяхното сърце. И за да обърнат статуквото и статистиката на терена - победи в най-трудните моменти и с проблеми от всякакво естество.

ЦСКА трябва да вдъхнови отново Северната трибуна, която продължава да надскача себе си и е вдигнала летвата толкова високо, че едва ли някоя друга агитка ще успее скоро дори да я бутне при опита си да я надскочи. Нещо като рекордите на Стефка Костадинова и Хавиер Сотомайор - ненадминати!

Когато публиката на ЦСКА правеше хореографии, другите просто се опитваха, разпъвайки чаршафи, вдигаха транспаранти наобратно и издигаха надписи с правописни грешки, които не би допуснал и първолак! Парите, които пръскат за наркотици и лепило, спокойно можеха да ги дават на коректори или на учители по български, за да не се излагат. И за да ги научат на четмо и писмо, за да не петнят името на Апостола на свободата - Васил Иванов Кунчев.

И защото, когато публиката на ЦСКА се бунтуваше и палеше БФС, другите се подхилкваха и доволно потриваха ръце. Тогава никой не помогна да бъде бутнато това управление, от което всички в последствие прореваха, но иначе се тупаха в гърдите, че са сами срещу всички! Сами срещу всички правеха походи срещу мутрите, но носеха гордо на фланелките си рекламата на ВИС-2. След това правеха шествия с един поп и катафалка, но всички знаят това как приключи. Днес сините фенове пак ще правят шествие - за спасението на техния Левски. Но нека се сетят как беше преди подреден пъзела. И затова ЦСКА трябва да победи днес - за да прати в тежък нокаут, да оплете във въжетата своя вечен противник.

ЦСКА трябва да спечели и заради бъдещето - заради усмивките на хлапетата, които все повече идват на стадиона, водени от своите приятели, бащи и дядовци. За да съхранят историята. Защото без история няма бъдеще.

Просто е. Без никакви аргументи на терена към днешна дата, но с много вдъхновение от трибуните, ЦСКА трябва да спечели днес!