Цветан Василев разследван за опасни връзки и с бившия унгарски премиер

Банкерът-беглец в афера с половинката на Ференц Дюрчани - Клара Добрев

Икономика
14:21 - 21 Март 2019
2652
Цветан Василев разследван за опасни връзки и с бившия унгарски премиер

Цветан Василев се е оказал оплетен в афери и с бившия министър-председател на Унгария Ференц Дюрчани. Това става ясно от публикация на един от най-големите новинарски сайтове в Унгария – local.hu, поместена във вторник, 19 март. Връзката между двамата е съпругата на Дюрчани – Клара Добрев.

"Разследващите в София официално поискаха преди дни възможно най-скорошната екстрадиция на заловения в Белград партньор на компанията“, пише в статията, озаглавена „България изисква предаването на бизнес партньора на Дюрчани и Клара Добрев“. В нея се подчертава също така, че наскоро у нас бяха арестувани подставени лица на Цветан Василев, прали откраднатите пари през кухи компании. Имена не се уточняват, но най-вероятно се визират арестите от януари на адвоката Мартин Апостолов и бившите управители на фирми „перли в короната“ от дружества, свързани с Василев – Здравко Босаков и Георги Георгиев.

Бившият премиер на Унгария Ференц Дюрчани

Според изданието една от фирмите на бившия унгарски премиер Ференц Дюрчани, която в момента се управлява от съпругата му и политик Клара Добрев – „Алтус“ ЕООД, е била сериозно преплетена по няколко направления с интересите на Цветан Василев. Твърди се също, че самата Добрев оглавява една от кандидат-евродепутатските листи в Унгария именно защото се надява да получи имунитет като член на ЕП, от който „по-късно ще има нужда“.

Според статия в унгарското издание lokal.hu последното искане за екстрадиция на подсъдимия за източване на милиарди от КТБ финансист е било отправено преди няколко дни, като се е настоявало за „възможно най-скорошно“ връщане.

Всъщност, исканията от страна на българските власти до Сърбия за екстрадирането на Цветан Василев от Белград в България вече са десетки на брой. Те са отправени както от Спецсъда, където се гледа делото срещу банкера и групата му, източила КТБ, така и от прокуратурата по десетки дела, които се водят все още срещу банкера беглец. Към момента обаче нито едно от тези искания все още не е уважено от властите в Белград, където вече пета година се крие Василев.

Материалът в сайта lical.hu припомня също и информациите, излезли преди 5 години, че Цветан Василев е бил готов да плати за отнемането на живота на депутата от ДПС Делян Пеевски. По тези информации имаше и разследване у нас, но то бе прекратено няколко месеца по-късно.