Цветанов атакува Борисов, Дончев и Петкова

Тримата са се срещали с Бабаков и Воробьов от санкционния списък на ЕС в България, заяви лидерът на Републиканци за България

Новини
09:56 - 27 Септември 2022
4792
Цветанов атакува Борисов, Дончев и Петкова

"Действията и на Радев, и на Борисов спрямо Русия са различни от тези, за които четем и са публично достояние", заяви председателят на Републиканци за България и ЕАЦС Цветан Цветанов.

В „Денят с Веселин Дремджиев“ бившият шеф на министър на вътрешните работи коментира излязлата информация на сайта Bird.bg че президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и председателите на Народното събрание са се запознали със справки на ДАНС за проекта „Балкански поток“ още през 2017 г.

В тях се твърди, че целта на Русия е с този проект до 2020 г. да изолира Украйна от газовите доставки и по тази тръба няма да дойде газ за България.

Цветанов припомни как през 2020 г. в годишен Анализ на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) „България и Света 2020“ има доклад, който е за енергийната диверсификация в България.

„В него пише, как точно след анексирането на Крим, Украйна загуби 80% от своите нефтени и газови залежи в Черно море, а реализирането на „Турски поток“ е част от цялостната стратегия на Путин, за да може действително да се реализира тази зависимост на България от Русия“.

Цветанов подчерта, че от реализирането на „Турски поток“ до ден днешен никой не казва къде е Пътната карта.

По думите му, с публикуването в медии на докладите от ДАНС се разбира, че първите трима в държавата Борисов, Радев и председателите на парламента Главчев и Караянчева са били запознати с руските намерения за случващото се днес в Украйна, реализирайки „Турски поток“.

Цветанов подчерта, че новина номер 1 в медиите при представянето на „Турски поток“ от Борисов е била именно диверсификацията в страната ни и увеличаването на газовата сигурност и допълни, че: „В Плана за възстановяване и устойчивост разработен от Томислав Дончев, част от приоритетите, които бяха заложени за трансформациите в енергийния сектор въглищните централи трябваше да преминат на газови турбини с руски газ”.

От действията на Борисов и приближените му става ясно, че са били манипулирани парламентарната група на ГЕРБ в онова време, продължават да бъдат манипулирани стойностните и качествените членове и симпатизанти, били са заблудени и подведени ръководителите на Европа и по специално тези, които са отговаряли за Третия либерализационен стълб за енергийната стратегия.

Цветанов добави, че неслучайно 1727 чужди граждани са работили на обекта по изграждането на „Турски поток“, от тях 1348 руски граждани, останалите беларуски и други.

Цветан Цветанов направи обосновано предположение, че Борисов, Дончев и Петкова са правили срещи с хора от забранителния списък на ЕС и САЩ - Александър Бабаков и Александър Воробьов на територията на България. А някой от тези срещи са провеждани в централата на ГЕРБ, където е бил посрещнат Гари Каспаров.

„Ако знаеше Гари Каспаров кой е бил там, надали щеше да излезе и да застане с тази позиция“.

В обоснованото предположение Цветанов каза още, че Бабаков и Воробьов са влизали в страната ни, чрез определена виза, заобикаляйки забранителния списък на ЕС и САЩ с хуманитарен статут – било то лечение или други обичайни мотиви, които могат да заобиколят тази цялостна процедура. „Но този отговор трябва да бъде даден и от тогавашния министър на външните работи Екатерина Захариева как и защо са влизали тези лица и как не сме били коректни към санкциите, които самото правителство е подкрепяло към онзи момент“.

„Водена е двойна игра, която е доста опасна, защото днес има война в Украйна. Ако не беше реализиран „Турски поток“, както и „Северен поток“ 2 тази война нямаше да я има“, изрази мнение Цветанов.

„След анексирането на Крим, Путин много умело искаше да направи байпас с помощта на България. За съжаление определени политици у нас подсилиха руското влияние в Югоизточна Европа, защото потокът отива до Сърбия, Унгария, Северна Македония беше предвидено да има отклонение. Това означава, че според доклада на ДАНС, който е бил до Борисов и Радев държавата ни е обслужила чужди интереси и те са знаели“, допълни лидерът на Републиканци за България.

Цветанов припомни, че след изборите от април 2021 г. самият той е казал, че в парламента трябва да се създаде само една анкетна комисия за „Турски поток“.

По темата с предстоящите избори тази неделя Цветанов заяви: „Абсурдно е от нищото да се появи един политически проект ръководен от Стефан Янев, ако няма други кукловоди или играчи, които да подкрепят това да се реализира. Подобни малки политически субекти се създават, за да влязат и да подкрепят едно програмно или експертно правителство. Това ще бъде много хубаво за някои, за да може действително да се отложи във времето всичко това, за което говорим като актуални теми и проверки, които могат да бъдат направени“, добави председателят на Републиканци за България.

“За голямо съжаление, който и да спечели тези избори, няма да има решение в дългосрочен план и стабилност в страната.

Ако приемем хипотезата ГЕРБ да спечели, тя няма да има възможността да направи правителство, защото по време на кампания бяха издигнати червени стени от всички останали политически партии спрямо Борисов“, коментира Цветанов.

Той изрази надежда националните медии да дадат повече гласност на важните теми като „Турски поток“.