Цветанов : Нотариуса имал апетит към активите на КТБ

Докато бил вътрешен министър, никой не му е докладвал за Мартин Божанов

Новини
17:28 - 17 Февруари 2024
5399
Цветанов: Нотариуса имал апетит към активите на КТБ

„Нотариуса е имал интерес към активите на КТБ. Тя беше фалирана през 2014 г. Това пише сега в изказванията, които бяха направени от Антикорупционния фонд на изслушването на ВСС”. Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”.
 
„Аз не мога да бъда конкретен в тази посока, защото нямам данни на активите, които след това се разпродаваха. Но мисля, че има достатъчно данни, които могат да бъдат проверени”, каза Цветанов.
 
Той подчерта, че във временната комисия в парламента трябва да бъде разгледан и случаят „8-те джуджета”, както и назначенията в съдебната система.

„Там е ключът. Там са висшите магистрати, които са участвали заедно с Нотариуса”, каза Цветанов.
 
Когато той самият беше вътрешен министър, не му е било докладвано името на Мартин Божанов.

„Нямам подозрения кой е поръчител. Той имаше толкова много врагове сред всички тези негови жертви”, каза Цветанов.  

Бившият вътрешен министър коментира и политическата ситуация в страната и предстоящата ротация. Преди него в предаването политическият анализатор Огнян Минчев допусна Денков да остане премиер, а Мария Габриел – външен министър.
 
„Мисля, че е най-приемлив вариант за всички. Може би само за Габриел няма да е най-доброто. Но все пак ще има европейски избори тази година и целият негатив ще бъде понесен от нея като министър-председател. Ако остане Денков, по време на кампанията ще наблюдавахме това, което беше на местните избори – атаките на ГЕРБ бяха много по-остри спрямо министър-председателя Денков и министрите от ПП”, заяви Цветанов.

Според него искането за „втори глас навън” е несъстоятелна теза.
 
„Външно министерство представлява страната ни, а не определена политическа сила”, каза Цветанов.
 
Той анализира и репликата на Кирил Петков, че задкулисието стои на първия ред. „За мен това е самопризнание. Няма ново и старо, вече има едно статукво, това е Кирил Петков и всички играчи на първия ред”, каза Цветанов.

За европейските избори, той заяви, че партията му води разговори с други политически формации, с които да участват заедно.