Цветанов: През 2011 г покривахме всички критерии за Шенген , но не бяхме последователни

Според лидера на "Републиканци за България" българските власти не са оборудвали „Гранична полиция“

Новини
11:19 - 10 Декември 2022
1988
Цветанов: През 2011 г покривахме всички критерии за Шенген, но не бяхме последователни

Страната ни през 2011 г. покри техническите критерии за влизане в Шенген. В доклади се отчиташе, че българската граница е по-добре защитена, отколкото на други държави по-стари членки на Шенгенското пространство като техника, оборудване. Това коментира Цветан Цветанов, лидер на "Републиканци за България" в ефира на БНТ. 

След 2011г. - Арабската пролет, промени изцяло концепцията и начинът, по който се приемат членове в Шенген. 2012 г. България превъзхождаше Румъния. Мигрантският поток от 2015 г. засегна основно България и Гърция и това провокира други настроения в ЕС. Над милион и половина бяха бежанците, които влязоха в ЕС, добави Цветанов.

Лидерът на „Републиканци за България“ коментира и строежът на оградата по границата. 

Възпиращото съоръжение имаше положителен елемент. Ние не направихме нищо за да подобрим комуникацията на възпиращото съоръжение. Българските власти не оборудваха „Гранична полиция“. Не забравяйте поведението на България, което не беше последователно. България заложи на картата влизането на Северна Македония и интегрирането и в Европейския съюз, отбеляза Цветанов. 

Ние сме сателит на Руската федерация. Ако съпоставим в Румъния показва последователност в политиката си – спрямо Украйна и Руската федерация. Полиците използват темата за Шенген за политически спекулации. В момента никой не дава отговор защо нямаме единна политика, каквато има Румъния, по отношение на конфликта в Украйна. В момента ние прокарваме руските интереси и това се вижда от демократичния свят. В момента Нидерландия приема бюджет и там това е най-големият проблем в момента, посочи Цветанов