Цветанов: Само служебен кабинет ще гарантира честността на вота

Политика
15:42 - 20 Септември 2020
2549
Цветанов: Само служебен кабинет ще гарантира честността на вота

Само служебен кабинет ще гарантира честността на изборния процес. В държавата се наблюдава институционален дефицит. Успешният бизнес се страхува, че може да бъде отнет.

Това заяви в интервю за БГНЕС Цветан Цветанов, лидер на политическия проект „Републиканци за България“.

В НДК Цветанов представи инициативния комитет на своята бъдеща партия. На форума присъстваха много политици, бизнесмени, общественици и др.

Според него в обществото растат притесненията относно честността на бъдещите парламентарни избори.

„С всеки изминал ден обществото започва с тревожност да се притеснява за всичко, което може да се случи на едни парламентарни избори, ако те бъдат редовни. От тази гледна точка служебният кабинет би гарантирал по-голяма прозрачност на изборния процес, по-малък натиск върху него“, каза Цветанов.

Той смята, че един евентуален служебен кабинет, съставен от президента Румен Радев, трябва да поеме ангажимента, че ще се ангажира единствено и само с провеждането на честни и прозрачни парламентарни избори. Външнополитически решения и въпроси, които трябва да минат през парламента, не трябва да бъдат взимани, добави Цветанов.

В чуждестранния печат ежедневно се появяват статии за България, в които се съдържат тежки оценки за корупцията в страната ни.

„Трябва да има политики, които да ограничават подобно усещане у хората. Точно за това част от акцентите на нашия политически проект е да имаме електронно управление. Ще има ясни срокове, кога ще се реализира. Става дума за реално административно обслужване на гражданите и бизнеса, намаляване на разходите“, каза Цветанов.

Той се обяви срещу намаляването на натиска от страна на институциите върху средния и малкия бизнес, защото той осигурява работните места и съдейства за активното развитие на България.

„Бизнесът се нуждае от среда, в която да работи. Тя трябва да бъде гарантирана от държавата с нейните институции. Ние виждаме, че има много голям институционален дефицит. Страхът витае сред представителите на бизнеса. Всеки започва да живее с усещането, че ако бизнесът му е успешен, почват притесненията дали някой няма да почука на вратата, за да му го вземе“, заяви лидерът на „Републиканци за България“.

Цветанов заяви, че неговият политически проект ще се бори за ограничаването на руското влияние на територията на страната.

„Ние имаме много ясен център-дясно профил, за нас евроатлантическият път на България е безалтернативен. През последната една година много интензивно се реализира проектът за газопровод „Турски поток“. В същото време енергийната сигурност и независимост може да се постигне с помощта на интерконектора с Гърция, който повече от 10 години не може да бъде построен“, каза той.

Цветанов посочи, че един от акцентите на сегашното управление е построяването на АЕЦ „Белене“. Тук енергийните експерти са категорични, че има над 100 въпроса относно сигурността на този проект.

„Притесненията не са само от гледна точка на сигурността, но и на финансовите измерения. Хубаво е, че докато бях в българския парламент успяхме да формираме мнозинство. Приехме решение, с което категорично заявихме, че не трябва да има държавни гаранции и задължение на страната да изкупува тока от „Белене“, ако въобще започне този проект. С това решение се охладиха доста страстите както на китайските, така и на руските интереси“, заяви Цветанов.

Той е категоричен, че е по-важно е България да се придържа към външнополитически решения, които обединяват евроатлантическите държави.

„Такава е инициативата „Три морета“, която може да има много добра добавена стойност към кохезионната политика. Там говорим за свързаност на Прибалтика, Адриатика и Черно море, включваща 12 държави. Това е много сериозен пояс, който може да отвори прозорец за инвестиции от САЩ и развитите европейски демокрации“, посочи Цветанов.

Според него „много са политиците, които винаги говорят за ЕС и НАТО, но малко са действията, които утвърждават тази траектория“.

„Днес повече от всякога се нуждаем от силен десен проект, който действително да запази тези устои и това, което българската демократична общност искаше в началото на демокрацията. Много хора с десни възгледи сега дават подкрепата си за „Републиканци за България“, заяви Цветанов.