Цветанов вещае ръст на престъпността у нас

Бившият втори в ГЕРБ призова за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност при президента

Новини
14:06 - 29 Април 2020
2036
Цветанов вещае ръст на престъпността у нас

Очаквам ръст на престъпността. Това заяви пред БНР ръководителят на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов.

Той се аргументира с факта, че безработицата е увеличена и над 100 000 българи са се прибрали от чужбина. Според него това означава, че конвенционалната престъпност ще се увеличи и същевременно ще се предприемат действия за допълнителни финансови схеми и измами.

По негови думи правителството и Народното събрание е трябвало да предприемат действия, за да бъдат използвани и ресурсите на Министерството на отбраната, за да може полицията да се подготви за новите предизвикателства, които ще има след отпускането на мерките.

Цветанов изрази мнение, че средата за сигурност ще се променя в негативен план. Имаме една изтощена система за сигурност в лицето на МВР, коментира той.

Според него в този период на пандемия и извънредно положение политиците не са се откроили и е липсвало рационално лидерство от страна на правителството и на президентството. Цветанов бе категоричен, че Бойко Борисов и Румен Радев трябва да загърбят личните си противоречия, защото това влияе лошо върху перспективата на страната.

Той призова политиците колкото е възможно по-бързо да се съберат на Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Цветанов прогнозира, че добрите резултати от извънредното положение ще бъдат за изпълнителната власт, а ако има лошо, то ще бъде понесено от Националния оперативен щаб.