Цветно хранене за отлично здраве

Консумирайте храни, богати на антиоксиданти, съветват специалистите

Здраве
09:53 - 22 Май 2019
4507
Цветно хранене за отлично здраве

Как да сме здрави, да се чувстваме свежи и да се радваме на по­ложителни емоции и чувства чрез хранене­то? Доброто настроение е ог­ледало на храната. Без синте­тични витамини организмът ни може да си осигури най-доброто само със зеленчуци и плодове. Единственото условие е те да са от различни цветове.

Спаз­вайки това правило, ще даде на цялото семейство добро здра­ве, пише doctoronline. Големият цветен спектър на плодовете и зеленчуците намалява риска от развитие на рак, сърдечни заболявания, диабет, хипертония и други заболявания, свързани със съвременния начин на живот и хранене. Какво се крие зад цве­товете на плодовете и зеленчу­ците?

Червено означава ликопен – антиоксидант с мощно проти­вораково действие. Съдържащи­те го храни са ягоди, домати, череши, червено грозде, малини, къпини, диня, червени чушки.

Оранжево означава бе­такаротин, който в организма се превръща във витамин А, необхо­дим за очите и зрението. Съдър­жащите го храни са моркови, пор­токали, чушки, тиква, картофи.

Жълто означава каротено­иди и лутеин, полезни за очите и важни за превенцията на рака. Такива храни са пъпеш, цареви­ца, зрял боб, грейпфрут, лимони, портокали, нектарини и папая.

Зелено означава лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, необходими за очите, костите и зъбите, а също и с известно зна­чение в борбата с рака.

Тези храни са тъмнозелените зе­ленчуци, целина, пъпеши и киви.

Синьо и лилаво означа­ва флавоноиди – антоцианини и ес­тествени феноли и полифенол и, с известно благоприятно действие за мозъка, паметта и сърдеч­но-съдовите промени, настъпва­щи с възрастта. Съдържащите ги храни са боровинки, червено зеле, черно грозде, стафиди.

Бяло означава алицин и селен, като и двете вещества са от зна­чение за сърцето и превенцията на раковите заболявания. Съдър­жащите ги храни са банани, зрели круши, чесън, гъби, картофи.