Цветно хранене за отлично здраве
Консумирайте храни, богати на антиоксиданти, съветват специалистите
Как да сме здрави, да се чувстваме свежи и да се радваме на положителни емоции и чувства чрез храненето? Доброто настроение е огледало на храната. Без синтетични витамини организмът ни може да си осигури най-доброто само със зеленчуци и плодове. Единственото условие е те да са от различни цветове.
Спазвайки това правило, ще даде на цялото семейство добро здраве, пише doctoronline. Големият цветен спектър на плодовете и зеленчуците намалява риска от развитие на рак, сърдечни заболявания, диабет, хипертония и други заболявания, свързани със съвременния начин на живот и хранене. Какво се крие зад цветовете на плодовете и зеленчуците?
Червено означава ликопен – антиоксидант с мощно противораково действие. Съдържащите го храни са ягоди, домати, череши, червено грозде, малини, къпини, диня, червени чушки.
Оранжево означава бетакаротин, който в организма се превръща във витамин А, необходим за очите и зрението. Съдържащите го храни са моркови, портокали, чушки, тиква, картофи.
Жълто означава каротеноиди и лутеин, полезни за очите и важни за превенцията на рака. Такива храни са пъпеш, царевица, зрял боб, грейпфрут, лимони, портокали, нектарини и папая.
Зелено означава лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, необходими за очите, костите и зъбите, а също и с известно значение в борбата с рака.
Тези храни са тъмнозелените зеленчуци, целина, пъпеши и киви.
Синьо и лилаво означава флавоноиди – антоцианини и естествени феноли и полифенол и, с известно благоприятно действие за мозъка, паметта и сърдечно-съдовите промени, настъпващи с възрастта. Съдържащите ги храни са боровинки, червено зеле, черно грозде, стафиди.
Бяло означава алицин и селен, като и двете вещества са от значение за сърцето и превенцията на раковите заболявания. Съдържащите ги храни са банани, зрели круши, чесън, гъби, картофи.