Цветозар Томов: Карантинираните няма да могат да се включат във вота

Ваксинирането на хората от СИК-овете е невъзможно, смята експертът

Новини
15:12 - 28 Януари 2021
580
Цветозар Томов: Карантинираните няма да могат да се включат във вота

„Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват в изборите“. За това предупреди пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК.

„От една страна заради капацитета на изборната администрация. С подвижни урни няма да могат да гласуват повече от 20 000 души. А хората, които биха се нуждаели да гласуват по този начин, ако изборите бяха днес, са 40 000. В предишния пик на пандемията обаче те бяха 150 000… Ваксинирането на хората от секционните избирателни комисии е невъзможно, обясни Томов.

Трябва месец след поставянето на първата ваксина, за да се придобие имунитет. Това означава, че в края на февруари властите вече трябва да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма как да се случи. Трудно също ще се намерят желаещи, които да участват в мобилни секционни комисии, защото това участие ще бъде особено опасно, заключи експертът.

„Имаше отчетливо нежелание за въвеждане на гласуването по пощата, което можеше единствено да осигури нормална обстановка за упражняване на вота. Може би защото не се познава този тип гласуване, а и може би управляващите се страхуват от повишена активност на българските избиратели извън страната“.