Цяла нощ спасяваха хора от лифта в Анталия (ВИДЕО)

Според турските мердии операцията по изваждането от кабинките продължава

Новини
16:30 - 13 Април 2024
4893
Цяла нощ спасяваха хора от лифта в Анталия (ВИДЕО)

Поне 128 души са спасени от турските екипи след инцидента с въжена линия в Анталия вчера, съобщи Анадолската агенция. 

Катастрофата стана в петък, когато подпорен стълб се срути и се сблъска с една от кабинките. В инцидента загина един човек, а седем други бяха ранени, сред които и две деца.

Според информацията досега са били изведени 128 души от 16 кабинки, а евакуацията на още 43 в други 8 кабинки продължава.

През цялата нощ са продължиха спасителните действия. Кабините висят във въздуха над планината, заявиха очевидци на трагедията пред турските телевизии.

Четири хеликоптера, дронове, линейки и над 500 спасители участват в спасяването на блокираните хора.

Спасителните действия се затрудняват от условията. Въжената линия е на височина около 600 метра над  планинска област със стръмни склонове, информира "Джумхуриет".

Поради невъзможност да се рестартира системата за движение на лифта, евакуацията на блокираните се извършва с хеликоптери. Главната задача е да евакуираме колкото се може по-бързо и безпроблемно хората, заяви ръководителят на Дирекцията за  управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) Окай Мемиш.

Започнало е разследване на причините за инцидента.

По информация на турските медии общо 184 души са пътували в кабинките на лифта. 

Загиналият е турски гражданин, а един от ранените и гражданин на Киргизстан, съобщи Джумхуриет.

Кметът на Анталия Мухиттин Бьоджек съобщи, че кабинковият лифт е открит през 2017 година. В началото на тази година е преминал през основен преглед. Пуснат е бил в движение на 5 март.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/-0GXnkNXJR0?si=AKWh2C55Wz22u2vT" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>