Цяла седмица у нас ще има протести срещу "Газпром"

Новини
19:54 - 07 Август 2022
4094
Цяла седмица у нас ще има протести срещу "Газпром"

Пълна седмица на протести започва от 8 август, понеделник, озаглавени #ГАZwithme. Един от тях вече се проведе в петък пред президентството заради недоволство срещу Румен Радев и назначеното от него служебно правителство във връзка с газовите доставки за страната ни.

В анонса във Фейсбук за предстоящата седмица на протести, обявена като "първа", организаторите пишат: „Това е исторически момент за България. Никога служебен кабинет не е предизвиквал протести, но Радевите избраници решиха, че осигуряване на безопасни и почтени избори е прекалено скучна задача. Ние отказваме да бъдем зависими от ГаZпром и да финансираме безобразната война на Путин!”. 

Стотици хора се явиха на първия протест в петък пред президентството

Протестиращите настояват за незабавно издаване на Акт 16 за интерконектора с Гърция. „Няма да допуснем да бъдем под руско робство за поредна зима! За пръв път тази година почувствахме България като неизменна част от ЕС и НАТО, а (п)реZидентът иска да ни го отнеме. Няма да го допуснем! #ГАZwithme!”, гласи още призивът за протеста.

Припомняме, че служебният кабинет, назначен от Румен Радев и начело с Гълъб Донев, още от първия ден заговори за „хаос в енергетиката“ и за „критична ситуация“ с газовите доставки. Това се случва въпреки договорените от Кирил Петков и бившия енергиен министър Александър Николов 7 танкера с втечнен газ, три от които са с ангажираща оферта за тази година, а е резервиран и слот на терминала в Ревитуса.

От Министерството на енергетиката, чийто ръководител е Росен Христов, отрекоха да са саботирали газовата връзка с Гърция и прехвърлиха топката към Агенция по вписванията, която спряла процедурата с вписване на Надзорния съвет на преносния оператор "Ай Си Би Джи" заради грешка в едно от имената. Протестът за газа в петък беше организиран от "Демократична България". След него Иво Мирчев от ДБ каза, че вицепремиерът Христо Алексиев го уверил, че първите три танкера с втечнен газ ще бъдат взети.