Цялата истина за сделката на Драгомир Заков с ГЕРБ

Бившият военен министър отказал на ПП лустрация на посланиците - все пак е син на разузнавач от ДС

Политика
11:18 - 21 Декември 2022
13000
Цялата истина за сделката на Драгомир Заков с ГЕРБ

Най-голямата изненада в неосъществилия се проектосъстав на кабинет начело с проф. Николай Габровски бе фигурата на доскорошния военен министър Драгомир Заков, предложен за външен с мандата на ГЕРБ. Откакто неврохирургът лансира структурата и имената на Министерския съвет, се говори за сделка между Заков и Бойко-Борисовата партия. Източници на Lupa.bg разкриват интересни подробности около дипломата, който макар да предаде "Продължаваме промяната", отново се самопредложи за проектоминистър именно на Кирил Петков и Асен Василев. 

По информация от тях Заков е бил член на експертния съвет на ПП за сигурност и отбрана и буквално няколко дни преди да стане ясно, че е лансиран за проектоминистър с мандата на ГЕРБ, като такъв е написал прощално писмо до останалите във въпросната група.

От думите на Заков станало ясно, че го канели "уникални хора", но и за секунда не споменал името на партията, нито уточнение, че става въпрос именно за проектокабинета на Габровски. Според запознатите с пируета на Заков офертата да се присъедини към екипа на светилото в мозъчната хирургия дошла от зам.-лидера на ГЕРБ Даниел Митов, който също има сериозна кариера в дипломацията. 

Още по-любопитен обаче бил фактът, че далеч преди да я приеме след края на мандата си начело на Министерството на отбраната, Заков започнал отново предимно да говори за бъдещето си в Министерството на външните работи. Затова и надигнал глас за спешна и крута индексация на възнагражденията на "Александър Жендов" 2. 

Според информаторите ни ухажването му от страна на ГЕРБ е започнало броени дни след падането на кабинета "Петков". 

Въпреки това обаче Драгомир Заков продължил да е част от експертния съвет в Продължаваме промяната, където настъпили словесни сблъсъци между него и част от професионалистите, на които Петков и Василев се доверили. 

Така, например, той възроптал остро срещу предложението бъдещи номинации за посланици на страната, както и изобщо за високи дипломатически служби, да бъдат подлагани на допълнителен филтър. И освен да не са били вербувани от бившата Държавна сигурност, да не са били част и от Военното разузнаване. "Нашата реторика не бива да е такава", възразил изненадващо Заков. 

Самият той, напомняме, е син на щатния разузнавач на ДС Валери Денчев Заков, назначен през далечната 77-а. 

Драгомир Заков бе извикан по спешност в края на февруари тази година да оглави военното ведомство след рокадата покрай днешния лидер на "Български възход" и депутат Стефан Янев. Буквално няколко часа преди тогавашният премиер Кирил Петков да обяви името му и да похвали щедро биографията му, в ПП се говореше, че Тодор Тагарев ще заеме мястото на Янев. Дотогава Заков бе управляващ Постоянната ни делегация в НАТО в Брюксел.

10 месеца по-късно информаторите на Lupa.bg разкриват, че смяната е била наложена лично от президента Румен Радев, с когото по това време ПП все още е в добри отношения и въздействието на войната в Украйна все още не е довело до диаметрално противоположните мнения на двете страни, както ще стане по-късно през драматичната 2022 г. 

Според източниците ни път за Драгомир Заков обратно към ПП няма, въпреки опитите му да погледне обратно.