Цяр за подагра мори коронавируса?

Извлек от минзухар започват да тестват на Острова

Новини
15:41 - 27 Ноември 2020
4355
Цяр за подагра мори коронавируса?

Противовъзпалителното лекарство Колхицин ще бъде тествано като възможно лечение за COVID-19 във Великобритания, съобщи Ройтерс. 

Проучването е част от проекта RECOVERY - най-голямото клинично изпитание за лечение на пациенти, болни от коронавирус, в световен мащаб. 

Най-малко 2500 души ще приемат Колхицин, който се използва при подагра, за да се установи дали лекарството има ефект върху новия вирус. 

"Колхицинът е привлекателен медикамент, който може да бъде изследван в проекта RECOVERY, тъй като е добре познат, евтин и широкоразпространен", заяви Питър Хорби, професор в Оксфордския университет

Учените твърдят, че възпалението оказва сериозно влияние върху тежестта на протичането на коронавируса. Използването на дексаметазона, друго противовъзпалително, е повлияло за намаляването на смъртните случаи при тежкоболните.

Извлекът от минзухар има купища противопоказания. Редакцията на Lupa.bg ви запознава само с един от тях, за да прецените сами дали трябва да се втурнете към аптеките. При прием на колхицин от мъже и жени, трябва да се спазва принципът за двойна контрацепция и да не се стига до бременност най-малко 6 месеца след спирането на медикамента.