Д-р Чавдар Ботев: Защо смъртността от Ковид-19 у нас е толкова голяма

Новини
19:43 - 24 Ноември 2020
9728
Д-р Чавдар Ботев: Защо смъртността от Ковид-19 у нас е толкова голяма

Хематологът д-р Чавдар Ботев, консултант на Националната пациентска организация, призна, че в България се борим с коронавируса на тъмно, без научен обмен, а кризата се управлява по публикации в медиите. „Високата смъртност от Ковид-19 в страната ни се дължи на това, че много от научно доказаните факти не са дошли още у нас”, обяви д-р Ботев в интервю за БНТ.

„Твърдението, че "Ремдесивир" не помага при лечението на Ковид-19 е абсолютно невярно. То е много добро лекарство, което трябва да се прилага в правилни моменти. Факт е, че при приложението му се наблюдават странични ефекти, но те не са от лекарството, а от самото заболяване. Явно то трябва да се прилага в комбинация с други медикаменти, например прясно замразена плазма от преболедували и  дава изключително добри резултати”, заяви хематологът. И допълни, че "Ремдесивир" е ефикасен най-вече при среднотежките случаи, а не при силно напреднала зараза.

„В момента здравният министър в България е изправен пред много голяма отговорност, тъй като трябва да вземе решение кои протоколи за лечение да бъдат одобрени. Новите протоколи са световни протоколи. Пътят за въвеждането имтнема понякога 15 години, а тук трябва да стане за месеци. Министерството е доста тромава структура, която трябва да заработи по-бързо. В момента използвам 2 вида лечение: реконвалесцентна плазма и второто -  с обикновена плазма чрез плазмофереза. Това е влязло в най-новите протоколи", посочи д-р Ботев.

Хематологът допълни обясни, че препаратът "Ивермектин" в Израел наистина е доказана ефективността му. Това лекарство е приемано от близо 4 млрд. души. "В България го нямаме регистрирано. Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да действа по-бързо, за да се разреши употребата му", отбеляза той. По думите на специалиста, това лекарство за 48 часа намалява количеството вирус близо 100 пъти.

"Ивермектин" може да се приема и с профилактична цел, а в комбинация и с терапевтична цел. Много добри резултати дава в комбинация с "Доксициклин", категоричен е д-р Ботев. Хематологът подчерта, че при неправилна ваксина може да има висок бум на автоимунните заболявания.