Д-р Маргарита Виткина пред Lupa.bg: В жегите не яжте свинско, внимавайте със сладоледа

Личности
14:52 - 29 Юли 2021
9086
Д-р Маргарита Виткина пред Lupa.bg: В жегите не яжте свинско, внимавайте със сладоледа

Д-р Маргарита Виткина е диетолог - ендокринолог, с богат професионален опит. Lupa.bg я потърси за съвети относно храненето в горещините. Днес и иследващите дни ще бъдат опасно горещи и това няма как да не се отрази на състоянието на хората, особено на тези с хронични проблеми. Какво да ядем и да пием и какво да избягваме в жегите?

- Д-р Виткина, по какъв начин горещината влияе на организма, за да предизвиква дискомфорт? Само за дехидратация ли става дума?

- Не само. Организмът поддържа постоянна температура и колкото е по-горещо навън, организмът, за да не прегрява, трябва да отделя течности. По този начин ние се охлаждаме, за разлика от животните. Така че трябва да се приемат много течности, за да може изпотявайки се да се охлаждаме. Обикновено когато е горещо, се разширяват съдовете, за да може кръвта да достига по-активно до всички тъкани и да охлажда организма. Затова се изразходва много енергия, от там вече пада и артериалното налягане. Ако температурата на тялото се повиши, когато тези механизми не работят добре, може да получим топлинен удар и прегряване. Тези състояния, особено при по-възрастните, могат да бъдат с неприятни последици.

- Освен пиенето на повече вода, какво друго бихте посъветвали хората в горещините?

-Много е важно с какво се храним. Трябва храната през жегата да е по-лека, да се ядат повече плодове и зеленчуци. Когато хората са с много ниско кръвно, не е добре да разчитат на кафе и кока кола, защото те временно качват кръвното, но в последствие водят до повишето отделяне на урина и организмът съхне. Така че нека се пие повече вода. Когато се пие минерална вода, трябва да се сменя от време на време вида, защото всяка минерална вода има определени минерали. Пиенето на айрян също е добро, особено за хипотониците айрян със сол би помогнал много. За хипертониците се препоръчва само вода. Билкови чайове могат да се пият също. 

- Относно храните кои бихте определили като леки храни, подходящи за сезона?

- На първо място както казах са плодовете и зеленчуците. Като не е добре да има пържене, ако се готвят зеленчуци, нека се пекат. Моркови, грах и зеле са много препоръчителни за сезона. Могат да се ядат млечни продукти, но нека сирената са леки- козе и краве. Не се препоръчват тежки сирена като синьо сирене, него го оставяме за зимата. Не е препоръчително да се консумира свинско месо. Дори най-крехкото свинско, съдържа много мазнини. Морската храна също е много добре да се консумира в момента.

- Освен свинското, какво друго да избягваме?

- Всичко пържено, мазно и панирано трябва да се избягва. Телешкото месо също е по-трудно за смилане, въпреки че е диетично. Не съветвам да се приемат колбаси, защото повечето са с високо съдържание на сол и консерванти. А тези, които са пресни колбаси, обикновено не съдържат месо. Обикновено съдържат сланини, кожи, кости, но не и месо. Да, може да са вкусни, но не са полезни. Не е добре да се приема много шоколад. Сладоледът също трябва да се избира. Не трябва да е с много сметана. Тип италианския сладолед, който е с мляко и по-малко захар е за предпочитане. Колкото повече яденето ни става по европейските стандарти, толкова повече се влошава качеството му. И плодовете и зеленчуците са най-полезни, когато се отглеждат без допълнително третиране с отрови. Много често, когато си купите домат и от семето искате да си посадите такъв, няма да се получи нищо, защото семената са хибридни. Затова, ако можете купувайте зарзават, който знаете, че е домашен.

- Какъв съвет бихте дали на хората, които казват- "аз без сладко не мога"?

- Сладкото може да се приема между храненията, но не като десерт. Когато човек се е нахранил и изсипе едно сладко отгоре, то не му помага, а само се лепи на талията и дупето. Какво разбираме под сладко обаче? Чудесен вариант е кисело мляко с мед. Може плод с ядки да се консумира. Когато купувате сладкиш, прочетете етикета, ако има палмово масло, оцветители и консерванти, по-добре не го взимайте, защото само проблеми ще ви докара. По-добре си направете домашен кекс с кафява захар и с по-тъмно брашно. И след кекса отедете на дълга разходка или на фитнес, за да изразходите калориите. Обичайно ядем с очите, а не с мозъка. Моят съвет е, когато човек реши да хапне нещо да помисли дали е гладен, ако е гладен нека хапне малко, ако е сит, нека го остави за по-късно.