Д-р Марио Янакиев пред Lupa.bg: Месец преди морето децата да пият пробиотик

Личности
13:35 - 02 Юни 2021
16864
Д-р Марио Янакиев пред Lupa.bg: Месец преди морето децата да пият пробиотик

Д-р Марио Янакиев е специалист по Детски болести и хомеопатия и е в топ 3 на най-добрите педиатри и хомеопати в България. Lupa.bg говори с него за това какви са наболелите проблеми сред децата и как да се прадпазим от болести през лятото.

- Д-р Янакиев, от какви проблеми страдат най-много децата напоследък?

- Добрата новина е, че сме в началото на лятото. Децата ще имат възможност да отидат на село при баба и дядо, да посетят детски лагери и разбира се, да се насладят със своите родители на нашите прекрасни черноморски и планински курорти. Особеността тази година е, че ние излизаме от една неприятна и продължителна коронавирусна инфекция. Организмите на нашите деца са изтощени и те стават податливи на летните вируси. Основен проблем при децата си остава честото боледуване във възрастта от 1 до 8 години. От една страна този факт е логичен, защото съвпада с периода на най-нисък имунитет на подрастващите. Но от друга – родителите не прецизират контактите на децата си и ги водят болни в детски кътове, рождени дни и в градината. Друга тенденция ,която наблюдавам в моя кабинет е увеличението на броя на децата с наднормено тегло, гръбначни изкривявания и нарушения в зрението. Ние, педиарите трябва да съдействаме на родителите да предотвратим ранната поява на хронични заболявания при малчуганите.

- Идва летният сезон, какви препоръки бихте дали за типично летни неразположения като стомашни вируси и други?

- Да, и тази година няма да ни подминат типичните ентеровирусни инфекци, които родителите до болка познават. Основните симптоми при тях са температура, повръщане и диария. Като ,че ли тези инфекции станаха „запазена марка“ на нашите морски курорти. Как можем да ги избегнем? На първо място – планирайте си дълга почивка на море – от 7 до 9 дни. Защо ли? Първите дни ще ги използваме за адаптация на малкото дете. За случая може да видите подробности в книгата „От Нула“. Препоръчвам един месец преди ваканцията децата да приемат пробиотик. По този начин ще ги подготвим срещу агресивните вируси. Много е важно при избора си на курорт да се съобразим, че с нас водим малко дете. Условията трябва да са подходящи и храната, която консумираме да е с много добро качество. Добрата хигиена навсякъде ще ни гарантира избягване на инфекциите.

- От къде идва силата на хомеопатията и как успява да помогне в случаи, в които традиционната медицина не успява?

- Хомеопатията се е появила преди повече от 200 години. Тогава гениалният лекар Ханемман се е стремял да лекува малария с хинин. Хомеопатията е вид медицина. От една страна от нея не трябва да очакваме чудеса, но от друга – не трябва да я подценяваме. Чрез хомеопатичните медикаменти не лекуваме болестта , а съдействаме на организма сам да я преодолее. Особено ефективна е при високоенергийните индивиди, каквито са децата и бременните. И най-важното – тя е безопасна за организма. Един пример – чрез подходяща хомеопатична схема аз много успешно повлиявам болки при неврит и дископатии. В същото време традиционната медиццина използва агресивни препарати които атакуват стомаха и черния дроб.

- Има ли според вас увеличени случай на тревожност и депресия и може ли хомеопатията да помогне?

- В тези трудни времена на изолация при много от пациентите се появиха симптоми на тревожност и паник атаки. Нещо повече, влошаване на случаите с коронавирусна инфекция в голям процент от случаите се дължи на псилогичния стрес. Много често при пациент , който е с леки симптоми на ковид, след като научава, че е с пложителен PCR се влошава. Хомеопатията има чудесни медикаменти, които ако се приемат в началото, могат да помогнат за подобрение на тревожните и депресивни прояви. Хубавото е,че те не полияват на общото състояние и нямат странични ефекти. Проблемът е, че много трудно се избира точния медикамент. Препоръчвам пациентите да се доверят на опитен лекар-хомеопат, а да не прибягват до консултацията на чичко Google.

- Кои са препаратите от първа необходимост, които трябва да държим в аптечката си?

- Всички знаят, че колкото е по-малко детето, то багажа и медикаментите, които носим със себе си са в голямо количество. И все пак, ето най-важното: превързочни материали и лекарства за третиране на рана, кремове за повлияване на ухапвания, един противоалергичен медикамент, пробиотик, аз също правя такъв подходящ за всякакви ситуации, природен противовирусен препарат – препоръчвам Интуитива, капки за уши и капки за нос. Хомеопатични – Апис 15 сн – при ухапване от пчели и насекоми, Арника 30 сн – при травми, Беладона 15 сн – при температура и слънчево изгаряне, Рус токсикодендрон 15 сн – при херпес, афти и ентеровируси, Хиперикум 30 сн – при всякакъв вид невралгична болка и зъбобол, Гелсемиум 30 сн – при паник атака.